Har du planer om å trene deg ned i vekt? Det er ingen tvil om at trening har positiv effekt på helsen, men studier viser at det er lettere sagt enn gjort å trene seg ned i vekt! En rekke norske forskere har sett på studier om vektreduksjon fra hele verden og konkludert med at det skal mye trim til for å gå betydelig ned i vekt. Funnene konkluderer med at 30 minutter aktivitet per dag ser ut til å kunne gi et vekttap på 1-3 kilo over 12 uker hos personer med vektproblemer.

Trene mye mer
Til sammenligning viser studier at personer som trente 1 time daglig gikk ned 5-7 kilo i løpet av 12 uker, så har du tid til å trene daglig, kan det helt klart vises på vekten.  Jeg tror imidlertid at det er flere enn meg som ville oppleve det utfordrende å sette av så mye tid til trening hver uke i flere uker etter hverandre. En passe trent kvinne må for eksempel trene en time for å forbrenne 500 kalorier. Når vi vet at 1 kilo kroppsfett tilsvarer omtrent 7000 kcal skjønner man at det kan ta tid å gå ned i vekt med trening som metode.  Studien viste dessuten at flere av de som skulle trene seg ned i vekt, ikke klarte å trene så mye som de ble anbefalt å trene.

gr div snacks

Kutt kalorier
Da er det kanskje lettere å starte med å kutte noen kalorier hver dag. Du trenger ikke å redusere ditt daglige energiinntak med mer enn omkring 500 kcal for å kunne gå ned ½ kg i uken. Det tilsvarer faktisk ikke mer enn om du dropper 100 g sjokolade, ett wienerbrød eller en stor muffins. Bruker du sukker i teen eller drikker vanlig brus er det også et bra sted å kutte. Jeg tenker at det er enklere og ofte mer gjennomførbart enn å trene kanskje bortimot en hel time for å forbrenne samme mengde kalorier. Her er det faktisk sånn at jo flere uvaner du har i form av usunne og kaloririke utskeielser, jo lettere er det å kutte litt på energiinntaket. Spiser du allerede sunt, må du gå nøyere til verks og kanskje redusere mengden av enkelte matvarer.

Ja, takk begge deler
Det beste er uansett å kombinere et redusert energiinntak med et økt aktivitetsnivå. Begynn med å få en god oversikt over både energiinntak og -forbruk. Deretter kan du lage deg en god plan på hvor mye du vil redusere energiinntaket i forhold til hvor mye mer du har tid og lyst til å trene for å øke forbruket. Hvis du ikke har vært så aktiv før kan det være nyttig å gjøre noen justeringer i kostholdet i starten, og så komme i gang med en mer aktiv hverdag etter hvert.

For det er ingen tvil om at hverdagsaktivitet og trening er en viktig nøkkel for en sunn vektreduksjon og er det aller viktigste for å holde en ny og lavere vekt over tid.

Roede-metoden baserer seg på en kombinasjon av et redusert energiinntak og et økt energiforbruk, både fordi det gir gode resultater, er bra for helsen og er gjennomførbart i en hektisk hverdag.

Treningsglad hilsen fra Unni