Mange glemmer å trene det viktigste

Kanskje du går tur, løper, sykler eller trener aerobics. Men hvor ofte trener du core, altså kjernemuskulatur, også kjent som stabiliseringsmuskulatur? En norsk professor har uttalt at alle burde trene kjernemuskulatur hver dag, og at man kommer langt med bare fem minutter. Men hvorfor?

Kjernemuskulaturen er viktig støttemuskulatur som gjør at vi holder oss oppreiste og stabile, den hjelper oss få en god holdning samt forebygger ledd- og muskelsmerter. En sterk kjerne er også viktig for god kroppsfunksjon i hverdagen. Mens noen muskelgrupper har som funksjon å skape kraft, har andre funksjonen at de skal støtte andre muskler i å gjøre jobben sin. Det er oppgaven til kjernemuskulatur.

Mange er allerede flinke til å trene kjernemuskulatur – og prioriterer den, men det er nok flere som har forbedringspotensial!

Visste du at det som kan skille en god idrettsperson fra en annen, kan være styrken i kjernemuskulaturen?

Les også: Så lite styrketrening skal til

For å utfordre deg selv enda mer, tren kjernemuskulatur ved hjelp av en ball.

Trenger ikke noe utstyr

Det fine med å trene kjernemuskulatur er at det kreves ikke noe utstyr, og du kan gjøre det hvor som helst.

Her er flere øvelser som er gode for å trene kjernemuskulatur:

  • Planke. Stå på armer eller albue, og tær eller knær. Hold rygg og nakke i en nøytral og rett stilling. Hold planken i minst 15 sekunder. Hev og senk et ben for en større utfordring.
  • Sideplanke. Stå i planke på siden, enten med rette bein eller nederste kne i gulvet – for en lettere variant. Støtt deg på albuen, og hev bekkenet opp fra gulvet. Hold i minst 15 sekunder og gjør det samme på andre siden. For en vanskeligere variant kan du heve og senke det øverste beinet.
  • Omvendt planke. Sett deg på gulvet, strekk deg ut – med armene rette under skuldrene og hold i en rett posisjon. Hold i noen sekunder.
  • Mountain climber. Stå i plankeposisjon. Trekk det høyre kneet mot brystet og ut igjen. Bytt ben, trekk kneet ut og tilbake og trekk så det andre kneet inn. Tenk at du løper i plankeposisjon. Øk tempoet for en større utfordring. Hold på i noen sekunder.
  • Butterfly sit-ups. Start sittende med fotsålene mot hverandre og knærne ut til siden. Strekk armene bak hodet, kom opp gjennom en sit ups og strekk hendene forbi føttene. Rund godt gjennom ryggen og aktiviser kjernen gjennom hele bevegelsen. Gjenta noen ganger.
  • Rygghev. Ligg på magen med underarmene ved siden av hodet. Knip i setet og stram opp ryggmuskulatur mens du løfter overkroppen opp fra gulvet. Hold i noen sekunder, før du senker ned.
  • Russian twist med medisinball. Sitt på gulvet med rett rygg og strekk ut bein i luften. Hold medisinballen ved siden av den ene hoften, løft den opp og før den over til den andre siden. Hold på fram og tilbake i noen sekunder.
  • Liggende benløft. Ligg på ryggen med rette bein og armene ned langs siden. Løft beina opp mot taket, de skal være rette, senk ned igjen til de nesten treffer gulvet. Gjenta noen ganger.

Les også: Styrketrening er viktig i alle aldre

Powered by Labrador CMS