Med sitt problematiske spisemønster, dårlige helse og overvektige kropp – forårsaket av blant annet de berømte “kjærestekiloene”, to svangerskap samt fødselsdepresjon, tok Line Steenberg grep. Nå har hun gått ned 50 kilo.

– I løpet av de to siste årene har jeg gjennomgått den største forandringen i mitt liv, forteller Line, som var konduktør på NSB, og hadde dager der hun gikk i 10 til 15 timer, med store problemer i beina.

Sendt på kurs av arbeidsgiver

Line spiste ofte på følelsene. Om hun var lei seg, eller hadde en dårlig dag, var det lett å ty til noe som ga henne en god følelse der og da. Spising var forbundet med kos. En annen utfordring Line hadde, var at hun var livredd for å gå sulten.

Hun roser arbeidsgiveren sin som sendte henne på Roede-kurs, på grunn av de overvektsrelaterte plagene.

– Nå måtte jeg ta tak i noe som jeg hadde prøvd å feie under teppet i så lang tid. Dette var rett og slett noe jeg ikke hadde så veldig lyst til. Samtidig følte jeg at dette var noe jeg måtte. Jeg husker første kursdag utrolig godt. Jeg hadde mest lyst til å bare snike meg inn og at ingen skulle se meg. Jeg prøvde å gjøre meg så liten som mulig. Jeg var en av de største på kurset og kjente meg ganske motløs når jeg så alle de andre, beskriver Lene.

Hun forteller også hvor godt hun ble tatt i mot av kurslederen sin Lene Hannevig. Skrekken forsvant, og det ble lettere å slappe av etter hvert.

– Jeg ble også overrasket over hvor “fremtidsrettet” kurset var, og at det nesten ikke var noe fokus på hva vi hadde gjort tidligere. Det var en stor lettelse ettersom jeg satt der med en så stor skyldfølelse for alt jeg hadde gjort feil, og at jeg hadde latt det gå så langt.

Det første skrittet mot å lykkes tas i det du nekter å la deg fange av de omstendighetenene du befinner deg i – Mark Cain – FOTO: privat

Gapet ikke over for mye

– Etter to år på kurs, og 50 kilo nedgang, kan jeg trygt si at jeg har fått ett nytt liv, forteller Line, som nå gjerne tar sykkelen i stedet for bilen, og oser av energi.

Hun røper litt av hemmeligheten bak hennes suksess: Hun har endret på litt om gangen, og hun har vært flink til å planlegge.

– Ikke gap over for mye, og gjør alt på en gang. Du kan ikke trene mer, og spise både sunnere og mindre alt på en gang, forteller Line, som ikke har kuttet ut noe mat, hun spiser bare vanlig og sunn mat.

Og hun har sakte men sikkert gått over til sunnere alternativer og ser på visse matvarer som noe man kan kose seg med en gang i blant, som kake og sjokolade. Hun har også jobbet mye med hvor mye hun spiser.

– Mengden mat jeg spiste var ikke sunn, og ikke måltidsrytmen min heller. Jeg spiste alt for sjeldent og hadde store mengder med mat når jeg først spiste.

Hun har også fått god hjelp til å jobbe med det mentale, og sier det er viktigere med hva som skjer inne i hodet, enn hvilke tall som vises på vekten.

Tenker helt nytt

– Denne gangen tok jeg det mer med ro enn tidligere, og jeg fikk jeg mer troen på at dette kunne jeg klare. Hvis det var noe jeg ikke fikk til, så hadde jeg alt det andre jeg faktisk fikk til. Den måten å tenke p