Vi har testet ulike kjøttfrie produkter. Foto: Dagbladet

Hvor sunt er egentlig kjøttfri mat?

“Nordmenn spiser for mye rødt kjøtt”, “vi burde begrense inntaket av mettet fett”, “kjøttfri mandag”, “vi bør spise mer plantebasert mat – som er både godt for kroppen, godt for miljøet og et godt valg med tanke på dyrevelferd”. Alt dette har ført til at det har kommet flere og flere kjøttfrie produkter på markedet. Men selv om det sies at slike produkter er bra for helsa og bra for miljøet, hvor sunne er de egentlig for kroppen?

Ernæringsmessig vurdering

Nylig gjorde vi en test for Dagbladet+ der vi  sammenliknet vegetaralternativer til kjøttboller, kjøttdeig, hamburgere, pølser og kebab, samt alternativer til kyllingprodukter.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har testpanelet sett på produktets innhold av kalorier, fett, mettet fett og salt samt hvor mye grønnsaker, protein og fiber de inneholder. Innholdet av mettet fett, salt og kalorier har trukket ned, mens innholdet av protein, og mengde belgfrukter/grønnsaker har trukket opp. Vi har også sett på ingredienslisten. Få og naturlige ingredienser trekker opp. Ingen av produktene er veldig kaloririke, men hvis produktene med høyest antall kilokalorier spises i større mengder, med mye annet i tillegg, kan det fort blir en del kalorier. Smak er ikke tatt med i denne testen. Produktene i testen er rangert i forhold til hverandre, og basert på dette får de et terningkast.

Vi har testet ulike kjøttfrie produkter. Foto: Dagbladet

De aller fleste produktene inneholder soya, som har et høyt innhold av protein, flerumettet fett, fiber, samt vitaminer og mineraler. Soya er med andre ord svært næringsrikt. Noen ønsker imidlertid å unngå soyaprodukter på grunn av avskoging av regnskogen i Brasil (mesteparten av denne soyaen brukes imidlertid til produksjon av dyrefôr i kjøtt- og fiskeindustrien, og ikke til produksjon av menneskemat). Men det blir opp til den enkelte hvorvidt man skal velge produkter med eller uten soya. Det er ikke tatt stilling til dette i testen.

Her er resultatene

VegMe Vegobullar
Terningkast:
3
Kcal: 230
Fett: 14 gram
Mettet fett: 1 gram
Salt: 1,7 gram
Protein: 14 gram
Fiber: 5,9 gram
Kommentar: Testens taper. Høyest på kalorier og mye salt. Middels langs ingrediensliste, og ingen grønnsaker. Testens høyeste på innhold av fett, men bare en liten andel er mettet. Middels på protein og greit med fiber.

Hoff Liv Laga Vegetarburger
Terningkast: 4
Kcal: 206. Per burger 257
Fett: 9,6 gram
Mettet fett: 1,4 gram
Salt: 1,3 gram
Protein: 8,3 gram
Fiber: 
Kommentar: Scorer poeng for høy grønnsaksandel, men trekkes både for kalorier og for lav andel protein. Middels på mettet fett, salt og ingrediensliste. Fiber ikke oppgitt.

Hälsans Kök Nuggets
Terningkast:
4
Kcal: 216. Per porsjon 173
Fett: 10 gram
Mettet fett: 1,1 gram
Salt: 1,2 gram
Protein: 14 gram
Fiber: 5,0 gram
Kommentar: Høyt på kalorier og middels på mettet fett, salt, fiber og protein. Lang ingrediensliste, ingen grønnsaksandel.

VegMe Pulled Marinert
Terningkast: 4
Kcal: 190
Fett: 8,5 gram
Mettet fett: 0,6 gram
Salt: 1,2 gram
Protein: 13,9 gram
Fiber: 4,6 gram
Kommentar: Noe høyt på kalorier, men lavt på mettet fett. Passe på salt og protein. Testen laveste på fiber. Ingen grønnsaksandel og middels lang ingrediensliste.

Hälsans Kök Sensational Burger
Terningkast: 4
Kcal: 198. (Per burger 222)
Fett: 13 gram
Mettet fett: 3,6 gram
Salt: 0,73 gram
Protein: 14 gram
Fiber: 6 gram
Kommentar: Litt høy på kalorier, men testen høyeste på mettet fett. Samtidig er den testens laveste på salt, som er bra. Greit med protein, og nokså høyt på fett. Kort ingrediensliste, men ingen grønnsaksandel.

Hälsans Kök Vegokorv
Terningkast: 4
Kcal: 115
Fett: 2 gram
Mettet fett: 0,36 gram
Salt: 1,25 gram
Protein: 16,3 gram
Fiber: 5,9 gram
Kommentar: Lite kalorier og mettet fett, midt på treet med henhold til salt og mye protein og fiber. Trekkes fordi den ikke scorer på grønnsaksandel og fordi den har lang ingrediensliste.

Folkets Veggi Burger med røbeter
Terningkast:
5
Kcal: 98 (Ca. 82 kcal per burger)
Fett: 2,7 gram
Mettet fett: 0,3 gram
Salt: 1,1 gram
Protein: 4,9 gram
Fiber: 5,8 gram
Kommentar: Testens vinner! Testens laveste på kalorier og lite mettet fett, bra med fiber og lite salt. Veldig høy grønnsaksandel, og kort ingrediensliste. Burde ha inneholdt mer protein, så man blir nok ikke veldig mett av denne. Andel grønt: 74 %

Folkets Veggideig
Terningkast:
5
Kcal: 199
Fett: 7,8 gram
Mettet fett: 1,3 gram
Salt: 1,03 gram
Protein: 19,5 gram
Fiber: 4,9 gram
Kommentar: Testens høyeste på protein! Ligger også lavt på salt, og midt på treet i forhold til fiber og mettet fett. Noe høyt på kalorier. Ingen grønnsaker, men kort ingrediensliste.

Oumph! Kebab
Terningkast:
5
Kcal: 129
Fett: 5,3 gram
Mettet fett: 0,5 gram
Salt: 1,7 gram
Protein: 15 gram
Fiber: 5,3 gram
Kommentar: Middels på kalorier og fiber, lite mettet fett og nokså mye protein. Men mye salt. Kort ingrediensliste, men ingen grønnsaksandel.

Rødbetburger kåres likevel som testvinner fordi den inneholder lite kalorier og lite mettet fett, har bra med fiber og lite salt, og ikke minst en veldig høy grønnsaksandel, og kort ingrediensliste. For å øke proteinandelen kan man f.eks lage en salat ved siden av med belgfrukter

Like Meat Chicken Bites
Terningkast:
5
Kcal: 114
Fett: 2,2 gram
Mettet fett: 0,3 gram
Salt: 1,3 gram
Protein: 18 gram
Fiber: 6,1 gram
Kommentar: Lite kalorier og mettet fett, og høyt på protein og fiber. Kort ingrediensliste. Trekkes fordi den ikke inneholder grønnsaksandel.

Testresultater

Nøkkelen til et bedre kosthold, med lite mettet fett, mye frukt og grønt og lite ultra-prosessert mat, er å sørge for et råvarebasert kosthold.

Ingen av produktene scorer 6, fordi ingen scorer full pott på alle testens kriterier.

Vi vet at inntaket av mettet fett og rødt kjøtt kan ha negative konsekvenser for helsa, men selv om produktene i denne testen har mindre mettet fett enn sine kjøttholdige alternativer – og kanskje inneholder mer grønnsaker, er det ikke gitt at de gir direkte helsegevinster.

Produktene er fremdeles ultra-prosesserte matvarer, der råvarer blir forvandlet til det omtrent ugjenkjennelige etter flere prosesser. Inntaket av slik ultra-prosessert mat har hatt en kraftig økning de siste årene og et høyt inntak et blitt koblet mot blant annet fedme, hjerte- og karsykdom, depresjon, flere typer kreft, metabolsk syndrom og flere andre sykdommer.

La en stor del av kostholdet bestå av fersk frukt og grønnsaker, bær, belgfrukter, samt nøtter. Men når man først skal spise hamburger, pølse eller tilsvarende, er et vegetarisk alternativ slettes ikke dumt.

Powered by Labrador CMS