“Nordmenn spiser for mye rødt kjøtt”, “vi burde begrense inntaket av mettet fett”, “kjøttfri mandag”, “vi bør spise mer plantebasert mat – som er både godt for kroppen, godt for miljøet og et godt valg med tanke på dyrevelferd”. Alt dette har ført til at det har kommet flere og flere kjøttfrie produkter på markedet. Men selv om det sies at slike produkter er bra for helsa og bra for miljøet, hvor sunne er de egentlig for kroppen?

Ernæringsmessig vurdering

Nylig gjorde vi en test for Dagbladet+ der vi  sammenliknet vegetaralternativer til kjøttboller, kjøttdeig, hamburgere, pølser og kebab, samt alternativer til kyllingprodukter.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har testpanelet sett på produktets innhold av kalorier, fett, mettet fett og salt samt hvor mye grønnsaker, protein og fiber de inneholder. Innholdet av mettet fett, salt og kalorier har trukket ned, mens innholdet av protein, og mengde belgfrukter/grønnsaker har trukket opp. Vi har også sett på ingredienslisten. Få og naturlige ingredienser trekker opp. Ingen av produktene er veldig kaloririke, men hvis produktene med høyest antall kilokalorier spises i større mengder, med mye annet i tillegg, kan det fort blir en del kalorier. Smak er ikke tatt med i denne testen. Produktene i testen er rangert i forhold til hverandre, og basert på dette får de et terningkast.

De aller fleste produktene inneholder soya, som har et høyt innhold av protein, flerumettet fett, fiber, samt vitaminer og mineraler. Soya er med andre ord svært næringsrikt. Noen ønsker imidlertid å unngå soyaprodukter på grunn av avskoging av regnskogen i Brasil (mesteparten av denne soyaen brukes imidlertid til produksjon av dyrefôr i kjøtt- og fiskeindustrien, og ikke til produksjon av menneskemat). Men det blir opp til den enkelte hvorvidt man skal velge produkter med eller uten soya. Det er ikke tatt stilling til dette i testen.

Vi har testet ulike kjøttfrie produkter. Foto: Dagbladet

Her er resultatene

VegMe Vegobullar
Terningkast:
3
Kcal: 230
Fett: 14 gram
Mettet fett: 1 gram
Salt: 1,7 gram
Protein: 14 gram
Fiber: 5,9 gram
Kommentar: Testens taper. Høyest på kalorier og mye salt. Middels langs ingrediensliste, og ingen grønnsaker. Testens høyeste på innhold av fett, men bare en liten andel er mettet. Middels på protein og greit med fiber.

Hoff Liv Laga Vegetarburger
Terningkast: 4
Kcal: 206. Per burger 257
Fett: 9,6 gram
Mettet fett: 1,4 gram
Salt: 1,3 gram
Protein: 8,3 gram
Fiber: 
Kommentar: Scorer poeng for høy grønnsaksandel, men trekkes både for kalorier og for lav andel protein. Middels på mettet fett, salt og ingrediensliste. Fiber ikke oppgitt.

Hälsans Kök Nuggets
Terningkast:
4
Kcal: 216. Per porsjon 173
Fett: 10 gram
Mettet fett: 1,1 gram
Salt: 1,2 gram
Protein: 14 gram
Fiber: 5,0 gram
Kommentar: Høyt på kalorier og middels på mettet fett, salt, fiber og protein. Lang ingrediensliste, ingen grønnsaksandel.

VegMe Pulled Marinert
Terningkast: 4
Kcal: 190
Fett: 8,5 gram
Mettet fett: 0,6 gram
Salt: 1,2 gram
Protein: 13,9 gram
Fiber: 4,6 gram
Kommentar: Noe høyt på kalorier, men lavt på mettet fett. Passe på salt og protein. Testen laveste på fiber. Ingen grønnsaksandel og middels lang ingred