Trivsel er noe de fleste av oss ønsker å oppnå. På jobb eller skole, i hverdagen med familie og venner – og ikke minst med oss selv. Dessverre så viser det seg at de aller fleste av oss, ofte sliter mye på den sistnevnte. Med oss selv og med vår egen kropp. 

På kursene våre snakker vi en del om trivselsvekt. Ordet trivsel er i følge synonymordboken det samme som noen av ordene som er på illustrasjonen under.

Ord som beskriver “trivsel”.

Mange av disse ordene er knyttet opp mot følelser og kan best måles innenfra.. Kanskje litt komplisert, og veldig forskjellig fra menneske til menneske. De som er “ro” for meg, trenger overhodet ikke være det for en annen person. Men det er likefullt oppnåelig å oppleve ro for oss begge. Det som er trivsel for meg, trenger dermed  ikke være det samme for en annen.

Les også Hva er trivselsvekt?

Å strikke gir ro og trivsel for mange, men jeg? Nei, jeg syns kun det er stress. Jeg får det ikke til!

I forrige uke tok jeg en kjapp runde hos mine deltakere på hva som skulle være deres “bensin” på veien. Og her er noen av de faktorene som ofte går igjen med tanke på trivselsvekt:

Jeg vil passe inn i gamle klær igjen

Ofte har deltakerne liggende klær fra en “svunnen tid”, og drømmer om den gang buksen satt som et skudd. Den og andre plagg ligger i skapet og venter, og blir et slags symbol på at man har kommet i mål når disse passer. Trivselen blir å føle seg vel – altså velvære. 

Når den perfekte jeansen blir symbolet på velbehag:)

Jeg vil kunne kjøpe klær i “vanlige butikker”

Noen deltakere, og kanskje spesielt de som er unge, syns det er trist å ikke kunne gå på shopping med en venninne. Venninnen kan dra frem det ene lekre plagget etter det andre, mens de selv bare kan se langt etter å passe inn i str. X-LARGE. De må heller må ta turen innom Lindex sin stormoteavdeling, og lete seg frem mellom klær som de ikke ser for seg å ha på. Ingenting galt med Lindex sin stormote, men for en ung kvinne kan kanskje Vero Moda og Bik Bok være litt mer fristende..

Dette er faktisk en av mine viktigste motivasjonsfaktorer – og kanskje en av grunnene til at jeg fortsatt kler meg litt vel ungdommelig? For det var ingen selvfølge for meg å kunne handle på Vero Moda da jeg var noe yngre.

Rosa bukse, er det “lov” når man er over førti? Jeg kler meg i hvert fall fortsatt litt ungdommelig.. selv om det finnes uskrevne regler der ute.

Jeg vil føle meg fin!

Her kommer vi inn på de mer personlige faktorene. Ingen har satt en standard på hva som er riktig eller galt, men bestemmelsen ligger inne i oss selv. Her kan en person som har gått ned fra 150 kilo til 103, føle seg like vakker som en person som har gått ned fra 80 til 76. Helt uavhengig av tall, men som har tatt tak og fått til en endring og et resultat som de bærer med stolthet!

Jeg vil bare være lykkelig!

Og for noen så kan faktisk trivselsvekt være inngangen til et lykkeligere liv og bedre selvfølelse. Kanskje er det bekreftelse, det å føle at man er A4 eller det å slutte å bruke medisin som gjør de lykkelig? Eller det å kjenne at de kan bruke kroppen i naturen, og være med kjæresten på en fjelltopp en sen kveld i juli? Hvem vet? Også lykke er en veldig ulik personlig opplevelse – og kan kun måles inne i oss selv.

Av og til er det nødvendig med vektnedgang av medisinske årsaker. Det er noe vi selvsagt må ta med oss!