En av mine deltakere kom tilbake til meg for en tid tilbake, etter å ha forsøkt å stå på egne bein et lite års tid. Hun hadde klart å holde på gode vaner i matveien, men som mange andre, så hadde sjokoladen sneket seg inn i livet hennes igjen. Og dermed snek også kiloene seg på igjen.

Jojoen.. symbolet på opp – og nedturer.

Hvorfor er det slik med meg, Charlotte?

Jeg vet inderlig godt at sjokolade ofte er den tøffeste utfordringen etter at man har gått ned i vekt. Jeg ymtet derfor frempå at hun på ingen måte var alene om dette – og at hun derfor heller ikke trengte å kjenne seg annerledes eller alene i denne sammenhengen.

Les også mitt blogginnlegg: Lykkelig skilsmisse?

Jeg tenkte så litt på hvordan jeg kunne gå frem for å jobbe spesielt med dette temaet, som går igjen på kurs så ofte. Det er, som nevnt, svært mange som sliter med akkurat det samme. Selv tok jeg ut skilsmisse med sjokoladen for en tid tilbake, men “singeltilværelsen” ikke helt blitt som jeg hadde planlagt.

Siden jeg er sterk tilhenger av at ærlighet varer lengst, og ikke liker å fremstille meg selv som bedre enn jeg faktisk er – så innrømmer jeg derfor.. at jeg har trynt an. Jeg valgte derfor å oppsøke “negativ informasjon” om sjokoladen på nettet, for å bevisstgjøre meg selv enda en gang på hvorfor den ikke burde få sånn innpass i livet mitt.

På an igjen!

FAKTA OM SJOKOLADE (Hentet fra ulike kilder, Google):

  • I gjennomsnitt spiser hver nordmann 8 kilo i året.
  • I 2014 kjøpte nordmenn sjokolade for over 5 milliarder kroner.
  • Forskere har regnet ut at hvis du spiser over 40 vanlige sjokoladeplater, så kan du dø av overdose.
  • Mørk sjokolade fremstår som sunn pga  større mengde antioksidanter, men inneholder mange kalorier likevel!

Mørk sjokolade inneholder også mange kalorier.

  • Fløte, sukker og kakaosmør er en viktig del av innholdet i sjokolade.
  • Omgjort til sukkerbiter – er det 54 stk i en vanlig pose M, og 42 i en stor melkesjokoladeplate.
  • Det er i snitt 545 kalorier per 100 gram i sjokolade.
  • Sjokolade er for det meste tomme kalorier og gir en rask blodsukkerstigning – eller raske karbohydrater. For mye raske karbohydrater sammen med overvekt øker risikoen for diabetes.
  • Det er lett å bli avhengig.
  • Sukkerfri sjokolade har nesten like mange kalorier som vanlig sjokolade. Den har imidlertid ikke den samme virkningen på blodsukkeret.

For mye inntak av raske karbohydrater kan føre til diabetes.

Jeg er ikke fan av trusler og skremselspropoganda. Likevel kan det kanskje i sjokolade-sammenheng være nyttig med litt “negativ informasjon” –  om det som for mange setter kjepper i hjulene for å klare å forbli i trivselsvekt?

Les også blogginnlegget: Fortrengte kalorier

Man blir bedre på det man øver på. Noen velger å unngå sjokolade på samme måte som en alkoholiker unngår alkohol. Triggerne er for store til å tørre å smake, man klarer ikke å stoppe igjen. Det har jeg veldig respekt for, og jeg kjenner meg også igjen.

Men jeg var nok litt for tøff i trynet da jeg tok ut skilsmisse. Jeg forsøker derfor heller taktikken “Litt er lov”  igjen – og ser om det går bedre.

Roede-metoden er livsstilsendring, og jeg klarer ikke å leve i et totalavhold fra sjokoladen for alltid. Det gikk ikke som planlagt denne gangen, men jeg velger å se på erfaringen som en viktig del av livet, den også!

Planlegge – gjennomføre – evaluere – sette nye mål. Vinneren har en plan, men det finnes mange veier til Rom. Nå tar jeg en ny!

Hilsen
Charlotte

 

Les hele artikkelen på bloggen.