Jeg kommer hjem fra tur. Klokken er 20 om kvelden, og jeg kjenner at det skal bli godt med en varm dusj og sofa. Dagens gjøremål er over, og jeg har klart å holde fokus gjennom hele dagen. Spist sunt og oversett sjokoladeskåler og kake på jobben. Jeg kjenner meg fornøyd.

Dusjen er unnagjort og jeg spiser kvelds og tar den vanlige runden innom Facebook og nettaviser. Jeg hører at 21-Nyhetene er over, og en stemme som sier at favorittfilmen skal gå på kanalen etterpå. Jeg rigger meg ned på sofaen og gleder meg til å bare ligge der, dandert mellom puter og pledd. Så deilig!

Hånden min, som er glad i å plukke søte “ting” ut av en skål fra stuebordet, begynner å trekke i den retningen. Noen druer som ble kjøpt tre dager tidligere ligger i en skål. De begynner å se litt vassen ut, så jeg går i kjøleskapet for å se om jeg har noe jeg kan bite i. Tar meg selv i å sjekke hjørneskapet, der lørdagsgodtet til barna pleier å ligge. Kanskje har det falt ut et par biter? Sjekker om igjen. Helt bakerst i skapet kanskje? Nei… ingenting der. Glemmer at jeg for en time siden var så fornøyd med hvordan dagen hadde gått. Tenker at siden jeg har trent, kan jeg kanskje unne meg noe? Jeg har jo vært så flink…DSC00494

Kjenner du deg igjen?

Jeg kaller det å være “fysen på noe” når jeg ikke nødvendigvis er sulten, men likevel kjenner at kroppen skriker etter noe digg. Det verken romler i magen eller gjør meg svimmel, men det kan likefullt gjør meg på randen av smågal. Impulskontrollen er på laveste nivå i denne tilstanden, i hvert fall hos meg. Da må man hente frem det man kan av fornuft, og forsøke å finne ut om man faktisk er suten, eller om dette bare er et “sug”.

Mine tips:

1. Er du spesielt svak for sjokolade – så ikke ha det i skapet. Vær bevisst når du skal ut å handle, og som jeg tidligere har vært inne på, gjør handleturen din når du er mett og fornøyd.

2. Kjøp inn sunne alternativer, slik at du kan tilfredsstille hånden din med noe som ikke gjør stor “skade” på dagens resultat. Sukkerertre, knaskegulrøtter, en oppskjært frukt, en kopp te, en Skyr eller noe annet som du kan bruke lang tid på å spise – og som samtidig kan gi deg næring.

3. Bestem deg. Dersom du vet at kvelden er et svakt øyeblikk for deg, så jobb med deg selv sik at du klarer å unngå å gå i sukker eller saltfellen foran TV`en.

4. Forsøk å tenke på hvordan du følte deg sist du gikk på en smell. Hvilken følelse foretrekker du å legge deg med? Og hvilken følelse vil du starte neste dag med?

DSC00505

 

———————————————————————————————————————————–

Roedes ernæringsfysiolog, Kari Bugge, har følgende råd å komme med:

wnuer5cbwrjjezm4k8u2

Kari Bugge

1. Puss tennene. Sjokoladen smaker ikke noe godt med nypussede tenner.

2. Gå en tur.

3. Ha oppkuttede grønnsaker lett tilgjengelig i kjøleskapet.

4. Spis én rute mørk sjokolade (70 prosent). For noen tilfredsstiller dette behovet for noe søtt.

5. Kanskje du egentlig er tørst? Drikk et glass vann. Iblant er det vanskelig å skille tørst og sug.

6. Kanskje du egentlig er litt sulten? Spis et knekkebrød med magert pålegg.

7. Noen synes en kopp varm drikke hjelper. Hva med kakao laget på skummet melk, kakaopulver og søtstoff?

———————————————————————————————————————————————————–

Forsøk å lære deg forskjellen mellom sult og sug. Kanskje kan det hjelpe deg i å unngå at du spiser mer enn du trenger. Som så mye annet, så sitter det i hodet.

Hva vi velger å dekke suget med, har noe å si for resultatet på vekten – og det er kun vi selv som kan bestemme. Tenk mulighet i stedet for begrensning, det fins mye godt der ute:) Og igjen… det er et luksusproblem! Vi er heldige som har mulighet til å velge:)

 

Hilsen Charlotte

Les hele artikkelen på bloggen.