Det er i disse dager kursoppstart hos de fleste kurslederne i Grete Roede. Jeg var så heldig å kunne motta mange gode gjensynsklemmer etter pausen denne sommeren i forrige uke, fra deltakere som har vært med en stund. Denne uken vil jeg treffe mange nye også. Det gleder både jeg og mine kursleder kolleger oss veldig til!

Charlotte`n klar for gjensynsklem!

Den første kvelden på Roede-kurset, er det viktig at hver enkel blir satt inn i hva det vil si å leve etter Roede-metoden. Vi snakker om ulike typer “menyer”, om ja-mat, kosemerker og trimpoeng – for å nevne noe. Det pleier å gå ganske så smurt, og de fleste er klare for å brette opp ermene. Men så er der også veldig ofte en som griner litt på nesen. For hvordan skal hun/han klare seg uten vin i helgene?

Vil ha viiiin!

Det kunne like gjerne vært meg. Vin er jo min generasjons helgekos nummer en, i hvert fall i min vennekrets. Her snakker vi smaksopplevelsen, men kanskje også “fin på vin – rusen” som ofte kommer etter at de par første glassene er inntatt.

For å ikke virke belærende eller falsk, må jeg få med at også jeg kan være en av de som tar et glass eller to ekstra når jeg først setter i gang. Det er muligens også meg som tar gitaren og spiller opp til allsang, og den samme jeg som tror at alle kan teksten på “Lukk opp din hjertedøøøør”. Passe harry, men vanligvis veldig moro. Når alle stemmer i refrenget (for det kan de fleste), kan allsangen høres sånn ca. fra Bergen til Dovrefjell.

Poenget mitt er ikke å være en besserwisser eller å gi inntrykk av at jeg er bedre enn alle andre på dette området. Poenget er å formidle at vin er kalorier.

Og vips.. så var jeg ROCKSTAR!

En god sammenkomst med “fin på vin” innimellom, er for de aller fleste helt normalt. Men som nevnt, så er det for mange en stor utfordring å stå over vinen i helgene, sånn typ hver uke. Vinen som har blitt heders tilbehøret i de aller fleste sosiale sammenhenger.

Når helgen kommer, og man setter seg til bords blant feststemte venner og bekjente, er det liksom ikke helt innafor å dra frem Roede-kortet når man skal si nei takk til den røde eller hvite drikken, og heller bruke kaloriene på de fløtegratinerte potetene.

Les også mitt tidligere innlegg: I pose og sekk

Det sitter langt inne hos mange, det å ta frem Roede-kortet!

For noen så er det nettopp dette som gjør at veien til målet blir mye lenger enn det man egentlig ønsker. Når man da går på vekten, uteblir ofte resultatet med tanke på tallet. Deltakeren river seg i håret og skjønner ingenting, for hun/han har jo vært så flink! Men så kommer det etterhvert frem da, at joda, det ble en del vin denne helgen også.

Jeg, som kursleder, får da  bekreftelse på det jeg allerede hadde en liten mistanke om. For det ble minst det dobbelte, og kanskje det triple, av mengder kosemerker på vin og tilbehør denne helgen. Kanskje vil dette gå greit med en eller to ganger (det kommer jo an på hvor mye man har fått i seg av annen mat og drikke) – men vanligvis vil det ikke fungere i lengden. Vin er også kalorier, selv om man kanskje får en mer kortvarig oppsving som følge av noen glass enn man får av en stor melkesjokolade.

Er det mer innafor å drikke vin enn å spise sjokolade?

Så for å avslutte det hele da, så tenkte jeg at jeg ville minne dere som tviholder på vinflasken (skrevet med glimt i øyet), at det ikke er noe mer “legalt” å drikke vin i helgene enn det er å spise sjokolade. Der finnes jo antioksydanter i begge deler, om man velger den riktige vinen eller sjokoladen. Du velger selv om du vil gå noen kurs ekstra for å komme i mål. Husk da gjerne på at det er du selv som