Dette er en tid av året hvor vi gjerne er mye inne og verken har lyst til å gå ut eller orker det. Mørket gjør noe med oss! Vi får lyst til bare å krype inn i en liten hule, kanskje tenne noen stearinlys og kose oss. «Nå skal vi kose oss» sier vi, og trekker frem noe godt å spise. Hvorfor er mat så viktig når vi skal kose oss? – og gjerne søt og fet mat.

Jeg tør påstå at knekkebrød med leverpostei ikke er det første man tenker på når man skal kose seg… Resultatet blir for mange at mørkehalvåret er synonymt med å legge på seg noen kilo. Dette med sammenhengen mat og kos tror jeg ikke er en uvane. Jeg mener det er en del av kulturen vår og vanene vi har tatt med oss. Og det er det viktig at det får lov til å forbli. Men hvor ofte og hva slags mat er det lurt å være bevisst, og noe du kan gjøre noe med hvis du vil.

Dette gjør jeg for å styre unna:

  • Ikke ha mye tilgjengelig i skapet. Ser jeg mat jeg har lyst på, får jeg det ikke ut av tankene før jeg har tatt litt!
  • Gjør noe annet. Gå en tur, les høyt for hverandre, dans i stuen, spill spill, osv.
  • Er jeg alene hjemme, ringer jeg kanskje noen? Det er hyggelig det!
  • Jeg finner frem annen type kosemat på hverdager. Det kan være oppskåret frukt (en mango koster ca. like mye som en sjokolade), kanelknekkebrød med eplesyltetøy (det er som å spise eplekake!!), oppskårne grønnsaker med en god lett dipp, en kopp te – kanskje med en liten skje honning eller en yoghurt med litt havregryn og oppskåren frukt i.

Jeanette Roede telefonprat

Jeanette

Les hele artikkelen på bloggen.