Det er kurskveld. Du kjenner en uro i magen, og ser ikke frem til å delta. Vekten er sjekket mange ganger hjemme. Det vil trolig stå stille denne uken også.

Det hender innimellom at det dessverre står stille. Det er kjedelig, og man kvier seg kanskje til å møte både kursleder og resten av gruppen – og ville aller helst bare blitt hjemme. Av og til er det tiden som ikke har strukket til, andre ganger føler man kanskje at man har kontroll. Enkelte ganger står det faktisk bom stille om man har gjort det aldri så riktig og man må smøre seg med tålmodighet. Her er det like mange historier som det er deltakere. Men det jeg vil skrive noen ord om i dag, er når du “føler”.

Til deg som har kontroll på inntaket – noen tips fra Jeanette Roede

Jeg spør alltid deltakeren min når vekten ikke går nedover – om de har skrevet. Har du ført tallene inn i kaloribudsjettet ditt? Ofte får jeg svarene:

“Jeg føler at jeg har gjort alt riktig.”  “Jeg føler at jeg vet hvor mye jeg kan spise.”
“Jeg føler at jeg har vært flink.”

Å skulle finne en enkel definisjon på hva en følelse er, er lett sak. Et sted fant jeg følgende: “Den av de fem sansene som merker kontakt” (www.betydning-definisjoner.com) Jeg ble ikke spesielt mye klokere av den definisjonen. I hvert fall ikke i vår sammenheng.

I vår sammenheng, handler kanskje det å føle mer om det å tro / anta / synse?

“Jeg tror jeg har gjort det meste riktig.” “Jeg antar at jeg har lagt på riktig antall kalorier denne uken.”
“Jeg syns jeg har vært så flink.”

 Jeg tipper at en del av dere allerede vet hvor jeg vil hen. Som kursleder opplever jeg å bli ganske så knyttet til mine deltakere, og jeg blir kjent med de som fantastiske mennesker som står på for å legge om livsstilen sin. De er mennesker som på lik linje med meg selv, vet at det koster mye å klare det. Av og til blir de sliten, motivasjonsløs og nesten litt irritert på meg når det ikke kommer resultat. Og det er da kurslederjobben er vanskeligst, men det er også da det er viktig og riktig å spille ballen tilbake. For dersom man ønsker et godt resultat på Roede-kurs, så må man skrive. Notere. Holde kontroll på kaloribudsjettet. Ikke føle – men vite. 

DSC01040

Det er ikke alltid kontrollsjekken viser det tallet jeg vil… så det er viktig å sjekke innimellom:)

Før eller senere kan man slutte å skrive. Men også jeg må ta frem notatblokken innimellom. Og jeg har lært… at jeg definitivt ikke kan stole på følelsene mine når det kommer til å alltid vite hvor mye kalorier som er i allslags mat. Jeg vet det sånn cirka. Men av og til kan jeg komme opp i trehundre kalorier i pluss uten at jeg har skrevet det. Men jeg “føler” likevel at jeg er flink.

DSC01028

Strenge-Charlotte… sagt med glimt i øyet, selvsagt:)

Strenge-Charlotte. Å gi denne tilbakemeldingen til mine kursdeltakere kan være litt vanskelig, jeg innrømmer det. Men husk, om det gjelder deg, at det ikke betyr at jeg ikke tror på deg. Jeg tror på deg! Men jeg vet at det krever full innsats å gå ned i vekt. Det kommer ikke gratis. Og om man ikke følger oppskriften, vet man jo at resultatet ikke blir slik man hadde tenkt, i de aller fleste andre tilfeller også.

Nøkkelen til suksess ligger ikke i å tro eller føle, men det ligger i å vite. Først da kan vi se på vektterskler, alternative menyer og hvor man kan legge inn triksene vi har på lager. Ingen av disse triksene vil fungere uten at du vet hvor mange kalorier du inntar. Den harde sannhet.

Du kan komme deg akkurat hvor du vil i livet. Men i de aller fleste tilfeller, og på de aller fleste veier , så må man ta valg som fører i riktig retning – og mot målet. Man kan sjelden føle seg frem.  Gode karakterer kan du først vise til når du har jobbet for de. Først da kan du legge et vitnemål i bordet, og kanskje få den jobben du drømmer om.

Hva er din drøm? Du kan klare det du vil!

Mitt beste tips for å lykkes med Roede-metoden: Ta deg tid, vær åpen, ta imot gode råd fra kursleder og gruppen du er sammen med, beveg deg, spis sunt og variert – og hold orden på