Vi er kommet godt i gang med kursene som startet i slutten av august. På denne ukens kurskveld, er temaet blant annet motivasjon.

Når vi snakker om motivasjon på mine kurs, er vi som oftest innom  indre og ytre motivasjon. Vi formulerer mål og belyser hvordan vi skal få nok “bensin på tanken” til å klare å holde motoren i gang helt til vi er fremme. Og der fremme, venter kanskje et klesplagg eller et helt spesielt tall på vekten. Og for andre, det å kunne leve et liv uten å ta medisiner når vi kommer til endestoppet. Men kanskje glemmer vi litt å snakke om hverdagene?

I dag vil jeg skrive noen ord om hverdagsmotivasjonen, eller “her og nå-motivasjonen”. Den drivkraften som vi kan ta med oss inn i alle valgene vi gjør, hver eneste dag. Når vi kjenner at det er tøft å motstå fra sjokoladen, eller når det regner sidelengs og vi skal få unnagjort trimturen. Hva er fordelene ved å et sunnere alternativ?

Roede-metoden lærer deg å velge matvarer som gir kroppen og hjernen din det du trenger!

1) Du gir kroppen din det den trenger

NHI.no skriver følgende: Et sunt kosthold skal dekke våre behov for nødvendige næringsstoffer. Det skal sikre en tilfredsstillende regulering av blodsukkeret. Ved et fornuftig matinntak skal vi også unngå eller redusere overvekt. Et sunt kosthold forebygger livsstilssykdommer, spesielt hjertekarsykdommer, og det er et viktig bidrag til trivsel i hverdagen. 

I stedet for å fokusere på hvor dumt det er at man ikke kan spise en stor pose Twist – hva med å heller minne deg selv på helsegevinsten du kan få ved å redusere sukkerinntaket?

Før og nå. Nå med en kropp som får mindre sukker og heller mer av det den trenger!

2) Du oppnår økt velvære

Å føle seg bedre, er for meg blant annet å kjenne at kroppen og hodet fungerer greit sammen. Å like speilbildet som jeg møter uten sminke og klær på morgenkvisten, eller å trives med den kroppen som kryper under dynen på kvelden. Jeg pleier selv å si at kontrasten fra det å ligge på sofaen med hånden i sjokoladeskålen, kontra det å leve livet som jeg gjør nå, er enorm. Jeg har det 100 ganger bedre. Sofaen er god den også innimellom, men ja takk begge deler!

Når jeg legger meg om kvelden – og når jeg står opp om morgenen.. så kjennes livet mye bedre nå enn det gjorde. Det er livskvalitet og økt velvære!

Ut på tur – selv om det regner!

3) Du kommer i bedre fysisk form

Jeg har hørt deltakere fortelle om hvor tungt det har vært å bevege seg. Om hvor lite festlig det har vært å alltid være den som henger på slep.

Campingvogn-følelsen. “Den vi må ta hensyn til – opplevelsen”. Hvem er det som liker å være der, da?

Plutselig hører jeg de samme menneskene etterhvert, ivrig fortelle om at de klarte å gå like fort som de andre. Om hvor godt det var å prestere på lik linje med sin spreke venninne. Om hvor mye bedre kroppen fungerte. At pusten gikk lett, og om det å kjenne at de kunne gå hele veien uten pause. KUN gode opplevelser, selv om det kan koste litt å komme i form. Men med fokus på akkurat dette så koster det kanskje ikke like mye å ta på seg regntøyet en halvtimes tid?

I litt bedre form enn før, kan man si!

4) Livet blir litt lettere

Psykisk helse. Det er dokumentert og bevist, at trening kan ha like god effekt på psykisk helse som lykkepiller. (Se link under, fra forskning.no). Sliter man med ups & downs, så kan litt aktivitet være forebyggende og reparerende. Selv har jeg løst mange floker sammen med venner på tur. Men man skal heller ikke kimse av hvordan kroppen i seg selv reagerer, og belønner seg selv. Helsedirektoratet skriver følgende:

Fysisk aktivitet bedrer humøret, gir energi, reduserer stress og bedrer forholde til egen kropp. Fysisk aktivitet kan forebygge utviklingen av enkelte psykiske lidelser, og kan brukes i behandling av psykiske lidelser – enten alene eller samme