En viktig del av konseptet og metoden som Grete Roede i sin tid bygget sin grunnmur på, er en samtalerunde. I denne runden kan deltakerne dele sine tanker med hverandre, og få drahjelp fra kursleder. Denne runden er fremdeles standard på våre kurskvelder, og vi er svært opptatt av at alle som går på våre kurs skal føle seg sett og hørt. Vi som er kursledere forsøker å hjelpe våre deltakere gjennom utfordringer med våre beste tips og råd.

Ikke sjelden, eller bort imot hver uke, er det noen i gruppen som skal på jobbseminar. Dette innebærer i de fleste tilfeller hotellopphold, og mange deltakere kvier seg rett og slett.

For: Når man ankommer hotellet, er man ofte sliten etter reise. Når man omsider har fått utdelt nøkkelkort, ankommer man rommet med koffert, bagger og poser under armene. Det første som da står tilgjengelig, er en kurv med peanøtter, sjokolade og vin blant annet. Med andre ord; “minibar”. Her koster det en halv million å bare titte i retningen av disse varene, så heldigvis er det en grei utfordring å vinne over. Hvis man ikke har med seg småttiser da, og de sniker til seg en sjokolade mens du er på badet for å pudre nesen eller ta skjegget..

trouser-pockets-1439412_960_720-riktig

Når du selv eller barna har gått amokk i minibaren.

Jeg må jo bare si at det hadde vært hyggelig om hotellet kunne bydd gjestene på en god frukt når de ankom hotellet i stedet.

apple-1506119_960_720-riktig

Kanskje et fristende eple ved ankomst hadde vært hyggelig?

For saken er: Mange opplever en konferanse som et opphold i “Candy-land”. Bufféter med desserter kan man ikke gjøre så mye med, man kan stå over dessertene og heller spise seg god og mett på mat. Men når det kommer til pausene som er innimellom slagene i løpet av dagen, der man er småsliten og har lavt blodsukker, så finnes det på flere hoteller popcorn og softis-maskiner som det tappes ivrig ifra. I tillegg kan man gjerne finne tebrød og kaker ved siden av.

cakes-1734310_960_720-riktig

Pausesnadder.

Svært sjelden finner man oppkuttet frukt, knaskegrønnsaker og andre sunnere alternativer. Inne på selve konferanserommet finner man gjerne Twist og annet snacks, og en av mine deltakere måtte i helgen som var kjempe seg gjennom to dager, og hun beskrev følgende:

  • Ved ankomst/registrering ble jeg møtt av et langbord med smågodt! Skulle tro det var godtedisken i butikken. Frukten ble plassert i et hjørne av bordet.
  • Snacks i pausene var sjokolade, muffins og heldigvis jordbær.
  • Festmiddagen besto av tre retters, der det var veldig vanskelig å velge bort. Sausen dekket kjøttet på fatet, og desserten besto av sjokolade/ostekake og lignende.
  • Lunsjen dagen etter bestod av hamburgerbuffet uten noen alternativer.

NB! Det finnes selvsagt hoteller som er gode på å fokusere på det å ha sunne alternativer tilgjengelig, men etter min og mange andres mening, finnes det et stort utviklingspotensiale der ute.

hot-dog-21074_960_720-riktig

Hot Dog – også en vanlig “matrett” som selges i arenaer der man treffes sosialt.

Ikke bare i pauser på hotellopphold kan dette være en utfordring. Vi vil også, i utallige andre sosiale settinger, møte et hav av usunne matvarer for salg eller servering. I rollen som forelder kan jeg nevne blant annet dugnaden i kiosken, foreldremøtet, skoleavslutningen, fotballkampen, skolemusikkbasaren, osv. I samtlige settinger serveres og selges det stort sett usunne og meget sukkerholdige varer. Kaker, tebrød, vafler, Vestlandslefser og hotdogs. En uhyre sjelden gang kan vi finne noen lett visne oppskårede fruktbiter til salgs. Jeg skulle likt å sett en fristende fruktkurv på disken.

Men jeg må si at jeg ble litt oppgitt den ene gangen jeg fors&oslas