Er helse og skjønnhet det samme? Eller er det to forskjellige temaer? Kan de kanskje gå litt inn i hverandre?

Fra bladet Illustrert Vitenskap: Hva er skjønnhet?

Alle som kjenner meg og er min venn på FB, vet at jeg er en aktiv bruker der. Ikke bare på min private side, men også på min Roede kurslederside. Jeg har alltid vært udadvendt og ikke redd for å stikke meg frem, og i jobben min som kursleder passer jo dette utmerket. For der må jeg by litt på meg selv.

Da jeg skulle opprette en egen kurslederside på FB i sin tid måtte jeg velge mellom ulike kategorier. Jeg klødde meg vel og lenge i hodet og sjekket ut hva de andre kurslederne hadde valgt. Mange hadde landet på denne kategorien Helse / skjønnhet og noen andre hadde valgt Helse / medisin. Jeg valgte det førstnevnte.

Roede-kursleder i kategorien helse / skjønnhet. Hvordan kan man vinkle den?

Helse er nå en ting. De fleste vet at man ved å endre livsstil og gå ned i vekt, kan oppnå store helsegevinster.  Men “skjønnhet”… hva er det? Jeg kjente at kategorien kunne virke litt provoserende. For kanskje ville noen tolke den som at det å gå ned i vekt skulle være forbundet med skjønnhet. Var det dette jeg skulle formidle gjennom min kurslederside?

Bedre helse med Roede-metoden

Jeg kan gjerne innrømme at jeg med årene har blitt noe mer opptatt av  skjønnhet. Mange av deltakerne mine kjenner det også på samme måte. De blomstrer, og sansen for skjønnhet øker etterhvert som de kan kjøpe seg klær som passer bedre, og de kan slippe å gå i klær som skjuler alt. De blir mer opptatt av mote, det blir mer fokus på utseende – og noen tør til og med å gå i bikini etter å ha gått på stranden i t-skjorte og shorts i mange, mange år. De tør å se opp og løfte blikket i stedet for å se i bakken. De føler seg vakrere etter å ha gått i mange år og følt på skam. I min verden er det lov å kjenne på denne følelsen, men det betyr ikke at man IKKE er vakker med noen kilo for mye..

girl-951072_960_720

En dame med kurver og noen kilo for mye, kan også være en skjønnhet. Både inni og utenpå:)

I den stigmatiserte delen av skjønnhet, som ofte kommer fra ukebladene og media generelt, finner vi fokuset på den slanke kvinnen. Lange ben, slank midje, spretten bakende, faste lår, og vakkert ansikt. Jeg husker godt første gangen jeg selv ble opptatt av hva som fremsto som en perfekt kropp. Jeg var ganske sent ute egentlig, for det var Julia Roberts og filmen “Pretty Woman” som vekket dette fokuset i meg. DEN damen.. Jeg har heldigvis med årene, forstått at det finnes andre verdier i livet enn lange slanke bein, flotte pupper og sussetrut. Jeg har hengt meg på klisjeen om at skjønnhet faktisk kommer innenfra.

En person kan være så visuelt vakker som den bare vil, men det kræsjer totalt hos meg dersom personen ikke har et godt hjerte. Heldig er den som har begge deler!

Skjønnhet kommer altså IKKE an på hvor mange kilo man har på kroppen. Man kan være det nydeligste og skjønneste mennesket på tross av dette! Julia – go home! (Jeg kjenner henne selvsagt ikke – men dere skjønner hva jeg mener..:)

recycle-1000785_960_720

Skjønnhet kommer ikke alltid gratis, men kan være et resultat av noe man har oppnådd i livet – som igjen kommer til uttrykk gjennom kroppens signaler.

I Roedesammenheng, med tanke på kategorien helse/skjønnhet, vil jeg derfor konkludere med at dette kanskje kan være to faktorer som er knyttet tett sammen med hverandre. Ikke med tanke på at man ofte går ned i vekt ved å velge Roede-metoden, men fordi det skjer noe med de som legger om livsstilen sin. Jeg har sett mennesker komme på kurs med bøyd hode og store komplekser – som har gått ut av kurslokalet med glimtet i øyet og smilet på plass etter å ha nådd målet sitt. Gråt har blitt til latter. Skam har blitt til stolthet. En følelse av å være mislykket har blitt byttet ut med mestringsfølelse.

Alt dette og enda mer til, er skjønnhet for meg. Det er, etter min mening, ikke bare en klisjê at skjønnhet kommer innenfra. Helse og skjønnhet er, sett med de riktige brillene på, i aller høyeste grad noe som henger sammen. Det er lov å syns at noen er vakre av andre grunner også, syns jeg – men mitt motto er at man må gjøre d