Jeg får møte mange mennesker i jobben min som kursleder. Mange solskinnshistorier får jeg ta del i, og jeg har fått lov å dele en av de.

Det var kursoppstart. Inn døren kom mange nye mennesker som jeg skulle hilse på, møte med et varmt smil og forsøke å gi et godt førsteinntrykk til. Jeg var ganske fersk aktiv-kursleder, og var nok også derfor litt ekstra spent selv.

Kurslederen Charlotte møter mange nye og ulike mennesker på hver eneste oppstart.

En mørk dame kom inn i lokalet. Jeg la godt merke til henne. Hun så litt sliten ut, og hun så ned i gulvet. Møtte meg likevel med et smil, men blikket fant kjapt veien ned mot gulvet igjen. Vekten var kommet opp i 92 kilo. Det lyste usikkerhet av henne. Hun satte seg så i sofaen sammen med de andre, fortsatt med blikket og hodet ned. Det var tydelig at hun hadde det tøft.

Noen ganger er livet så tøft, at man kjenner kun til det gråe været.

Les også: Rådet for Psykisk Helse: Dette er depresjon

Når det var hennes tur å presentere seg, slet hun med å få frem ordene. Hun fortalte likevel, mens tårene trillet, om sin kamp mot tungsinn og depresjon – og hvordan hun slet med dårlig selvbilde pga vekten. Jeg sa til henne at hun hadde tatt et godt valg for seg selv, og at jeg skulle gjøre det som sto i min makt for å hjelpe henne til å få på plass et bedre kosthold og en sunnere livsstil. Som kursleder er det svært viktig at vi ikke “mikser” rollene og blir terapeut, så jeg var opptatt av å formidle til henne at min kompetanse kun gikk på dette området, og at jeg ikke kunne hjelpe henne med selve depresjonen på andre måter.

Det kan føles veldig tungt å slite med depresjon, og ofte ser man kun de mørke skyene.

Symptomer på depresjon, i følge psykisk helse.no:

Nedstemthet, tiltaksløshet, fortvilelse, redsel eller til og med sinne er blant det du kan kjenne på hvis du er deprimert. Kroppslige symptomer som søvnløshet eller å sove mye, unormalt stor eller unormalt dårlig appetitt kan også være tegn på depresjon. Symptomene kan variere fra person til person. Husk også at alle disse følelsene er noe som innimellom er vanlig og som ikke nødvendigvis betyr at du har en psykisk helseplage som trenger behandling. Mange ganger vil det gå over av seg selv, eller etter at du har snakket med en venn eller noen andre du har god kontakt med. Det er hvis de vanskelige følelsene ikke blir borte eller om de blir verre, at det kan være lurt å snakke med legen eller annet helsepersonell, for eksempel en helsesøster hvis du er ungdom.

I og med at jeg er kursleder, og ikke lege eller psykolog på noen som helst måte, må jeg trå forsiktig når jeg er inne på dette temaet. Men det jeg kan, er å fortelle hennes sin historie – for den har jeg opplevd og sett med egne øyner, og den er fantastisk.

Ettersom ukene gikk, kom det den samme damen tilbake til meg med resultater på vekten. Sakte med sikkert kom hun med hodet mer og mer hevet, smilet ble oftere synlig og gløden kom frem i øynene. På treningen fikk hun sin faste plass helt fremme med meg, og jeg kunne se at denne damen, som  egentlig likte aller best HARD ROCK og tunge takter, koset seg og nesten trippet i takt med min fjortis-inspirerte treningsmusikk.

Frem i lyset kom det en herlig, smilende og fantastisk, optimistisk dame. Jeg kunne nesten ikke tro det. Og dette, bare ved å endre på kostholdet, begynne å bevege seg – og på å kjenne mestringsglede. Hun fokuserte på solstrålene, og solen kom etterhvert frem med sitt fulle jeg.

Sakte men sikkert kom det frem en annen person, bak den triste fasaden.

Psykisk helse.no: Å være i aktivitet sammen med andre mennesker styrker selvfølelsen. En god selvfølelse er viktig i arbeidet med å forebygge depresjoner. Det samme gjelder fysisk aktivitet.

Hun har nå fått en liten jente, og nå på kurs hos meg for å komme ned i vekten som hun hadde før svangerskapet. Hun sier at hun gleder seg til hver kurskveld, til treningen og til å treffe sin kursleder. Og jeg er så heldig å treff