Drikk minst 8 glass hver dag, sier ekspertene. Hva er det med dette vannet som er så spesielt?

Noen fakta, hentet fra diverse kilder på nettet:

  • Den kjemiske formelen for vann er H2o. (Jeg får vondt i naturfag-muskelen min bare jeg tenker på formler.)
  • Vann er nødvendig for alt kjent liv
  • Ca. 60% av kroppen vår består av vann, og  over 80% av hjernen er vann
  • Ca 70% av jorden er dekket av vann
  • Agurk består av 97% vann

Les også: 20 alternative vannkilder

Vi i Grete Roede er også opptatt av at man skal drikke vann. Mange sliter imidlertid både med å få i seg nok, og ikke alle forstår helt hvorfor dette vannet er så viktig heller.

Her får du 5 gode grunner til å drikke vann:

  1. Vann er sunt og den beste tørstedrikken.
  2. Vann gir oss tilførsel av væske uten å bidra med ekstra kalorier eller avfallsstoffer som kroppen må kvitte seg med.
  3. Vi anbefaler vi å drikke mellom 1,5 – 2 liter på en vanlig dag, men væskebehovet øker ved fysisk aktivitet og i varmt klima. SÅ: Jo mer vi svetter, jo større er behovet for å etterfylle med væske.
  4. Vann er nødvendig for selve oppbyggingen av cellene, det hjelper til med å løse opp og transportere andre stoffer i kroppen, og det har en viktig rolle knyttet til reguleringen av kroppstemperaturen.
  5. Vann utgjør vanligvis mellom 50 og 70 prosent av kroppsvekten hos voksne. Vi har behov for jevnlig påfyll fordi kroppen hele tiden skiller ut vann via huden og pusten, samt urin og avføring.

Les også Roede-blogger Line Gåsand sitt innlegg: Vann som tørstedrikk

Vann kan dempe appetitten noe om du drikker et par glass før et måltid eller når du kjenner sult mellom måltidene. Dette er også en av årsakene til at vi anbefaler å drikke vann når man forsøker å gå ned i vekt – og når man skal gjøre det til en vane. Selv kan jeg slite med å huske å drikke vann – og når jeg husker det, så løper jeg på do “kånnstantly”.

Etter to glass vann…

Vi har snakket en del om på kursene mine, hvordan vi kan få sneket inn ekstra vann i hverdagen, uten at vi føler at vi “drikker for å drikke”. Å starte dagen med et digert glass kaldt vann, er friskt og godt. Jeg tar gjerne to når jeg først er i gang. Videre er det mange som drikker et glass vann før hver kaffekopp. Noen har en flaske stående i nærheten av seg selv hele dagen, og går og “små-tuter” av denne. Den beste måten å se på det å drikke vann, fikk jeg imidlertid høre om av en deltaker:

“Jeg drikker vann av vinglass, jeg! Når kvelden kommer, fyller jeg en mugge med isvann og sitron, og finner frem mitt fineste vinglass. Det skal være litt stas over dette prosjektet. Jeg vil at det skal føles bra. Så koser jeg meg med mine glass i løpet av TV kvelden!”

Jeanette Roede: Nordmenn drikker for lite vann

Ja, fint skal det være! Hvorfor la de flotte glassene stå gjemt bakerst i en krok i skapet, når man kan drikke verdens sunneste drikke i de? Hva med å ta frem et slikt ett du også? La hverdagen bli en fest?

Jeg hever herved mitt glass, fyller det med friskt vann, isbiter og “noko attåt” – og skåler for å drikke nok vann!

Hilsen Charlotte

 

Les hele artikkelen på bloggen.