Det er mange myter om vektreduksjon og kanskje hindrer noen deg i faktisk å ta grep og gjøre noe med vekten din. Her avliver vi noen av mytene.

 1. Å gå ned i vekt er bortkastet fordi jeg bare kommer til å legge på meg igjen

  Dersom du ser på et kurs som en kortvarig kur eller diett, vil du ofte gå opp igjen. Om du imidlertid ser på kurset som en start på en ny og sunnere livsstil, og du gjør varige endringer, vil du kunne oppnå varig effekt. Forskning viser at jevnlig oppfølging sammen med likemannsprinsippet, som Roede-kurs er bygget på, har størst suksess for varige sunne levevaner. Det er lettere sammen!

 1. Jeg kan spise hva jeg vil så lenge jeg er fysisk aktiv

  Selv om fysisk aktivitet er en viktig faktor for å gå ned i vekt og for å holde vekten, viser undersøkelser at fysisk aktivitet alene ikke fører til signifikant vektreduksjon. Å redusere kcal-inntaket fører til vektreduksjon, selv uten fysisk aktivitet. Den beste effekten ses imidlertid når det å spise mindre kombineres med fysisk aktivitet. Fysisk aktivitet har sine egne helsefordeler, så se på både kosthold og trening som viktige elementer når du skal ned i vekt.

 1. Juice-detox vil hjelpe meg å gå ned i vekt

  Det finnes ingen klare holdepunkt for at juicing har langtids effekt på vektreduksjon og det å holde vekten nede. Juicing fjerner det meste av fiberet slik at du sitter igjen med en drikke som inneholder en del kcal uten at den metter så mye.

 1. Å bare gå ned noen få kilo har ingen effekt

  Desto mer overvektig du er, desto høyere risiko for livsstilsykdommer har du. Det å redusere vekten med bare 5-10 % vil ha stor helsegevinst. En upublisert studie med 1203 deltakere gjennomført ved HiOA i 2012, viste at 53 % hadde beholdt et vekttap på 5 % eller mer tre og et halvt år etter avsluttet kurs.

 1. Det er tungvint å spise annen mat enn familien når det bare er jeg som skal ned i vekt

  Kostrådene er de samme om du skal ned i vekt eller ikke. Alle har også fordel av å spise regelmessig. Det å gjøre grep for et sunnere kosthold vil bare være til fordel for hele familien. Du som skal ned i vekt, må bare ha litt ekstra fokus på mengdene. Planlegg sammen og start med enkle retter. Grønnsaker til hvert måltid vil være en super start. La det bli et felles prosjekt å ta små grep mot en sunnere hverdag.

tortillapizza

 1. Det finnes mirakelmatvarer som gjør underverker for å gå ned i vekt

  Vi skulle gjerne ønske det, men det beste er å spise variert slik at kroppen får i seg en god miks av alle næringsstoffene som ulike matvarer har å by på. Selv om for eksempel chili er kjent for å øke forbrenningen, må vi nok spise en del chili for at det skal ha en reell effekt på vekten. Det er mer effektivt å satse på en sunn livsstil.