Styrketrening har blitt mer og mer populært de siste årene. Helsedirektoratet anbefaler alle voksne å trene styrke minst to ganger i uken, og helsegevinstene er store! Det styrker skjelettet, musklene og leddene og bidrar derved til å forebygge arbeids- og belastningsskader og beinskjørhet. Det styrker hjerte og lunger, gir bedre fordøyelse, balanse, nattesøvn, selvtillit og et bedre forhold til egen kropp. Det kan også redusere symptomer og tegn på mange kroniske sykdommer, som slitasjegikt, ryggsmerter, fedme, hjertesykdom, depresjon og diabetes.

Her er noen av de mest effektive styrkeøvelsene.

  1. Knebøy. Denne øvelsen aktiverer en stor del av kroppens muskelgrupper, og spesielt rumpe og lår, samtidig som kjernemuskulaturen må jobbe for å stabilisere overkroppen. Kan gjøres med egen kroppsvekt eller med strikk/manualer.
  2. Markløft. Her trenes også mange muskler på en gang, som rygg, sete, lår og armer. Man løfter en vektstang opp fra gulvet og opp i stående stilling. Noen holder seg unna denne øvelsen av frykt for dårlig rygg, men med riktig teknikk kan øvelsen tvert imot sørge for en sunn og sterk rygg.
  3. Utfall. Denne øvelsen trener både rumpe og bein, og i tillegg stiller den krav til balanse. Den kan gjøres med og uten vekter, og i mange forskjellige varianter, som utfall forover eller bakover/korte eller lange steg.
  4. Push-up. Brystpress er en øvelse som er elsket og hatet. Her brukes kun kroppens vekt, og muskler i bryst, underarm og skuldre aktiveres. Her kan man også variere med å bruke en sofa eller stabil stol som tilleggsapparat.
  5. Benkpress. Dette er en kompleks øvelse, som krever at man har tilgang til en vektstang. I øvelsen jobbes primært bryst, skuldre og bakside arm. Det kreves mye trening for å få til en bra utførelse. Om man ikke har tilgang til vektstang er push-up en fin alternativ øvelse.

Lykke til med treningen!