Spise ute? Her er noen lette tips til hvordan du kan holde kontroll på energibalansen og likevel kose deg på kafé- eller restaurantbesøk.

Går du ofte på kafé og liker å kunne nyte en god og avslappende tid sammen med venner eller alene for avkoblingens skyld? Kafébesøk er for mange forbundet med en liten utskeielse, men trenger det å være sånn?

Frokost på kafé

1. Spiser du ofte frokost på kafé eller kjøper med deg maten “on the go”, velg grovt brød eller et grovt rundstykke hvis det er mulig. Det gir bedre metthet som varer lenger utover dagen. Er maten ferdig smurt, kan du be om en kniv slik at du kan skrape av noe av smøret dersom det er et tykt lag. Velg magre pålegg som skinke eller reker. Smøres maten på bestilling kan du be om “bare litt smør” og “bare en liten dæsj majones”.

2. Ikke la deg friste av kaffe-latte til frokost – den er ofte som et helt måltid i seg selv. Drikk heller et glass ferskpresset appelsinjuice eller te, svart kaffe, eller nøy deg med vannflasken!

Kvinne på cafe

3. Kontinentale frokostvaner med croissanter og kaffe-latte er ikke noe for deg som vil passe vekten. Her blir det fort mye sukker og fett – lite næring og “tomme kalorier”.

Sunn frokost med juice og druer

Ute til lunsj

4. Unn deg gjerne en deilig salat til lunsj. Den kan du kose deg med lenge, du får i deg mange nyttige næringsstoffer og du blir passe mett. Be om å få dressingen ved siden av og be gjerne om grovt brød til. Velger du varmrett til lunsj kan det ofte være vanskelig å vurdere om det er den magre eller fete sorten. Bruk sunn fornuft og spør gjerne betjeningen.

5. Supper kan være lette alternativer, men styr unna de kremete variantene. Når det gjelder smurte rundstykker, sandwicher eller baguetter, gjelder de samme rådene som til frokost!

LES MER: om smarte valg i salatbaren!

Sunn baguett med fisk

Middag på byen

6. Velger du kjøtt kan du velge stykker av renskåret kjøtt. Her er det også mange muligheter og spørr gjerne servitøren hva han kan anbefale innen for renskåret kjøtt

7. Velger du å spise fisk eller skalldyr er det fritt valg på øverste hylle! Bestill gjerne både fet og mager fisk, helst dampet eller grillet. Se opp for fete sauser, frityrstekte retter og smørstekte varianter.