Vi får stadig spørsmål om hvilke viner som er smartest å velge når man slanker seg. Hittil har svaret vært at det “koster” omtrent det samme samme hva du velger av rødvin og hvitvin. Men er det fortsatt sånn?

Bestselgerne på Vinmonopolet er de litt søtere røde og hvite vinene. Jeg snakker ikke om dessertvin, men rødvin og hvitvin som er i kategorien «vin til middag» eller «vin på terrassen» som er i øvre sjiktet hva sukkerinnhold angår.

Dette er jo en faktaopplysning som stiller det innledende spørsmålet i et nytt lys. Jeg ble nysgjerrig og måtte frem med kalkulatoren for å regne litt på det hele, og for å få svar på hva forskjellene i sukkerinnhold faktisk utgjør i kalorier.

Wine Glasses

Med utgangspunkt i at de søteste vinene (vanlige røde og hvite) inneholder 20 gram sukker per liter, mens de minst søte inneholder ned mot 4 gram, kom jeg frem til følgende regnestykke:

20 gram sukker per liter gir 80 kcal fra sukker per liter, som igjen betyr at vinen inneholder 8 kcal i form av sukker per desiliter, eller 12 kcal per glass a 1,5 dl. Det samme regnestykket for den mindre søte vinen med bare 4 gram sukker per liter gir 16 kcal fra sukker per liter, 1, 6 kcal i form av sukker per dl, eller 2, 4 kcal per glass a 1,5 dl.

For 4 glass utgjør dette hhv 48 kcal og 9,6 kcal. Om vi runder av for kjente, noe man bør gjøre i hyggelig lag, så sparer vi ca 40 kcal på 4 glass, eller 10 kcal per glass ved å velge en mindre søt vin. Nå gjelder det å ikke glemme at de fleste kaloriene i vin ikke kommer fra sukkeret, men fra alkoholen. Altså snakker vi om ca 100 kcal per glass + ca 10 kcal for den søtere varianten.

Tilbake til spørsmålet om det er noen viner som er smartere enn andre? Svaret er vel først og fremst at mye vin ikke er smart i det hele tatt når man skal ned i vekt. Drikker du et glass i ny og ne, spiller 10 kcal fra eller til sannsynligvis ikke så stor rolle. Drikker du litt mer kan det være smart å velge de mindre søte – MEN bare om du liker de! For det viktigste av alt er at du virkelig nyter de glassene med vin du unner deg.

Vin-glad hilsen fra Kari