Hold den nye vekten

Det å gå ned i vekt omtales gjerne som den enkle delen av en varig vektreduksjon, mens det å holde den nye og lavere vekten er den egentlige utfordringen. Alle er nok ikke enig i dette, men det er ikke helt uten sannhet. Kroppen vår vil nemlig helst være i balanse og i jevne rytmer, mens det å gå ned i vekt faktisk handler om å skape en ubalanse.

Denne ubalansen vil kroppen prøve å kompensere for ved å få oss til å spise litt mer eller bevege oss litt mindre – og det slutter den dessverre ikke med den dagen du har nådd din nye trivselsvekt.

Derfor er det vanskelig å holde vekten

Kroppen vil tilbake til sin opprinnelige vekt, sitt såkalte ”set-point” og tar i bruk flere mekanismer for å komme dit. I tillegg vet vi at forbrenningen er noe lavere etter et vekttap. Det er fordi en mindre kropp trenger mindre energi og fordi det å leve på et energiunderskudd fører til en hormonell nedregulering av forbrenningen. I sum gjør dette at det er utfordrende å holde vekten. Det er disse faktorene som gir sannhet til at hold vekten-fasen er den egentlige utfordringen. Uten fortsatt fokus på dine nye vaner, er det fort gjort at kroppen går av med seieren og ikke DU!

Figuren illustrerer at det er flere signalveier fra kroppen til hjernen, som styrer over sult- og mesthettsignalene. Etter et vekttap vil fettvevet ”skrike” etter å fylles opp igjen og hjernen vil respondere med å sende ut litt ekstra sultsignaler. Kilde: Nature Neuroscience.

Ikke bli en evig slanker!

Etter å ha gjennomført en vektreduksjon på et av våre “ned-i-vekt” kurs er det defor en god investering å fortsette å trene på nye vaner. Det gjenstår nemlig litt jobb for å få ny vekt til å tilpasse seg ubalansen. Vi kommer da til vektreduksjonens “hold-vekten-periode” som kalles Fase 2 og Fase 3.  I løpet av fase 2 trapper vi gradvis opp energiinntaker, finner ditt nye “set-point”.  Du lærer de smarte triksene for å takle perioder med ekstra sultfølelse!  Du motiveres til å trene – helst mer – for å bygge muskelmasse og få en bedre kroppsammensetning. Mest av alt får du hjelp til å trene på dine nye vaner – helt til de er nettopp det, NYE VANER.

I fase 3 jobber vi med å etablere de nye vanene som en del avd eg selv, gjøre dem robuste og fa dem helt integrert. Dette er for de fleste den beste investeringen de kan gjøre for å lykkes med en vektreduksjon.

Trenger du hjelp til å holde vekten, meld deg på kurs her.

Vektreduksjonens andre og tredje fase – det å skulle holde vekten – handler mye om å finne glede i sin nye livsstil.

Trenger du flere gode grunner?

Vi har forskningsresultater som viser at det blant de deltakerne som fullfører med et Hold Vekten-kurs, er det dobbelt så mange som klarer å opprettholde vekttapet sitt, sammenlignet med de som ikke gjør det.

Det er med andre ord mange grunner til å følge et Hold Vekten-kurs, og oppsummert kan vi kanskje si at det handler om ikke å bli en evig slanker.

Som ernæringsfysiolog og fagsjef i Roede heier jeg på alle som satser alt på å fullføre sin egen vektreduksjonsprosess – beste hilsen Kari