Visste du at fiskeforbruket har gått ned med hele 10 % i 2016-2017?  Liker du å være litt sunn og trendy og er opptatt av hva som er bra for deg og for miljøet? JA,  da er det en god start å spise mer fisk og sette fisk på menyen både til brødmåltidet og middagen.

Fisk er bra for deg!

Du har sikkert hørt det mange ganger før, men en viktig sak kan ikke gjentas for ofte! Det er nå en gang slik at fisk inneholder mange viktige næringsstoffer som kroppen vår trenger som protein av høy kvalitet, de sunne Omega -3 fettsyrene, vitamin D og sporstoffene selen og jod.  Spesielt med dette er jo at det er ikke så mange andre matvarer som har en slik gavepakke av næringsstoffer.

LES OGSÅ: Hvorfor fisk er den smarte proteinkilden

Grunnen til at vi anbefaler å spise både fet og mager fisk regelmessig er fordi de er viktige på hver sin måte. Den fete fisken inneholder størst mengder av vitamin D og omega-3-fettsyrer, mens den magre hvite fisken har et høyt innhold av jod – faktisk så mye som dobbelt så mye som den fete fisken.

Jod er spesielt viktig for skjoldbruskkjertelen og dermed også for normalt stoffskifte.

Omega 3 fettsyrene er essensielle fettsyrer som kroppen ikke klarer å omdanne tilstrekkelig av selv, derfor må vi  få de tilført gjennom maten vi spiser. Det er veldokumentert at disse fettsyrene har en positiv effekt på hjertet-og hjernehelsen vår. Derfor er det gull å spise både fet og mager fisk.

Hva anbefales?

Helsedirektoratet anbefaler oss å spise fisk til middag to til tre ganger i uken og i tillegg anbefaler de oss å spise fisk som pålegg på brødmåltidene våre. Konkret tilsvarer dette rådet totalt 300-450 gram ren fisk i uken – hvorav minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild.

LES OGSÅ: Kostråd om fisk og sjømat

Et alternativ til en fiskemiddag er å spise brødskive med tunfisk, makrell i tomat eller sardiner. En brødskive med slikt pålegg om dagen, kan erstatte en fiskemiddag i uken.

Hvor mye Omega-3 finner du i fisk?

Norske helsemyndigheter anbefaler at du får i deg 1-2 gram Omega-3 daglig, her får du en lite oversikt over hvor mye Omega -3 fettsyrer du får i deg per 100 gram:

  • Laks inneholder 2 gram Omega -3
  • Torsk inneholder 0,26 gram Omega -3
  • Torskerogn inneholder 1, 22 gram Omega -3
  • Torskelever inneholder 13,8 gram Omega -3
  • Kryddersild inneholder 2,68 gram Omega -3
  • Makrell i tomat 4,91 gram Omega -3

Enkelt, sunt og smakfullt

Fisk er utrolig enkelt å tilberede – det er alltid “mørt” og tar kort til å steke eller koke og du kan variere tilbehøret til det uendelige. Det er også utrolig barnevennlig fordi det er det er så lett å spise har en mild smak som mange barn liker.

Velger du i tillegg et variert tilbehør med forskjellig typer grønnsaker i tillegg til pasta, ris eller potet vil du få en næringsrik middag som vil dytte bort en middag med kjøtt som vi spiser alt for mye av. For det er både bærekraftig og sunt for kroppen å velge 2-3 middager med fisk i uken.

Det finnes også utrolig mye forskjellig fiskepålegg i butikken – her kan man velge mellom makrell i tomat, tunfisk, sardiner, sild, kippers, fiskekaker, kald -og varmrøkt ørret og makrell for å nevne noe.

Å spise sunn og god mat som smaker og samtidig gjør godt for kroppen gir en dobbelt effekt, for det er både kult og trendy å ha en sunn kropp som funker!

På Roedekjøkkenet finner du mange varierte oppskrifter så ta en titt og la deg bli inspirert: Roedekjøkkenet

Matglad hilsen fra Unni
Legg gjerne igjen en kommentar: