Omtrent 3 prosent av den voksne befolkningen, nær fem ganger flere kvinner enn menn, har lavt stoffskifte. Dette er en sykdom hvor skjoldbruskkjertelen, som ligger i strupen, ikke produserer nok hormoner.

Blant dem med sykdommen er det ikke uvanlig å oppleve at det er vanskelig å gå ned i vekt. Samtidig er det viktig å huske at mange kilos vektøkning skyldes ikke nødvendigvis hypotyreosen (lavt stoffskifte). Hos noen vil hypotyreose kun gi 2-3 kg vektøkning. Men det finnes også dem som har gått opp 20-30 kilo på kort tid, uten endringer i kosthold og daglig aktivitet.

Uavhengig av hvor mange ekstra kilo ekstra det er snakk om, så er det fullt mulig å gjøre noe med det. Så lenge man er godt nok regulert i forhold til medisiner, er det absolutt mulig å gå ned i vekt, men det krever som oftest en liten porsjon ekstra tålmodighet.

Kursleder hos Roede sitter på laptop

Det er fullt mulig å gå ned i vekt når man har lavt stoffskifte. Vi har dyktige kursledere både lokalt og på nett som har kompetanse på stoffskifte.

Energiunderskudd og kosthold ved stoffskifte

Det aller viktigste er selvsagt å lykkes med å være i negativ energibalanse. Dette gjelder hvem som helst som skal ned i vekt. Videre er det viktig å spise variert og med måtehold, og følge Helsedirektoratets kostholdsråd, som Roede også følger.

Noen med lavt stoffskifte oppgir at de kan ha god effekt av å begrense inntaket av karbohydrater mens de ligger på et energiunderskudd, men dette er ikke en dokumentert effekt.

I Roede er vi ikke så glad i å fokusere på “nei”-mat, men ønsker å fokusere på det vi kan spise mer av! Spis masse frukt, grønt og bær. Sørg også for å få i deg godt med fiber gjennom grove kornprodukter. Velg mager protein, som fisk, kylling og svin, samt magre meieriprodukter. Spis også regelmessig.

Sunn mat

Når man har lavt stoffskifte, anbefales det å spise sunt og variert, i tråd med Helsedirektoratets kostholdsråd – som vi i Roede også følger.


Les også
: Hvordan trene med stoffskiftesykdom?

Fysisk aktivitet og søvn

I tillegg til å spise sunt og variert, er det viktig å sørge for å være regelmessig fysisk aktiv, og å unngå stress. Den fysiske aktiviteten skal være tilrettelagt i forhold til hvordan formen er. Personer med stoffskiftesykdom bør ikke presse seg selv til utmattelse, spesielt ikke hvis de ikke er optimalt medisinert.

Tips til deg som har lavt stoffskifte, som vil ned i vekt:

  • Snakk med legen din før du setter i gang med vektreduksjon, da det kan ha betydning for medisineringen,