Tufteparken for vanlige folk?

Svaret er: JA!

Du har helt sikkert sett dem avbildet i all slags sosiale medier. De som er i Tufteparken og står i den viderekomne øvelsen “human flag” –  som vil si å holde rundt en vertikal stang med rette armer slik at resten a av kroppen går horisontalt ut fra stangen.

Men fakta er at Tufteparken skal være et lavterskeltilbud for egenorganisert idrett og for folkehelsen. Altså for deg og meg OG de som klarer å stå i human flag eller andre akrobatiske øvelser.

«Tuftepark» er en utendørs treningspark bestående av 10 apparater. Her kan hvem som helst komme og ta seg en treningsøkt, helt gratis – og helt uten vekter. Man bruker kun egen kroppsvekt, som er mer skadeforebyggende enn å trene med tunge vekter.

Parken er for alle

Lasse Tufte, hvordan oppfordre flere og flere “vanlige” folk til å oppsøke en Tuftepark?

– For det første må jeg si at Tufteparken er for alle. Majoriteten av brukerne er faktisk den “vanlige mannen på gata” i form av barnemødre, pappaer i pappaperm, syklister, turgåere og andre mosjonister, forteller Lasse, som legger til at å beherske egen kroppsvekt har en veldig stor overførings- og nytteverdi til det aller meste i livet.

Han legger til:

– Nybegynnere vil alltid bli møtt med spørsmål om de trenger veiledning. Og om man ikke tør å prøve alle øvelsene og apparatene der og da, kan man jo alltids utforske litt når andre er dratt fra parken!

Så kanskje terskelen for å oppsøke en Tuftepark egentlig burde være lavere enn å trene på et treningssenter? Den mottakelsen Tufte garanterer du vil få i en Tuftepark er sjelden å få på et treningssenter!

Er sosialt og inkluderende sted

– Tufteparken er en treningsarena som er sosial og inkluderende. På treningssentre er det åpenbare forskjeller, og mange som trener for seg selv. I Tufteparken er alle likestilte og hjelper hverandre. Dette er unikt sammenliknet med et hvilket som helst annet treningsmiljø, forteller Lasse.

Tufteparken er altså tilrettelagt for alle, uavhengig av alder, kjønn eller fysiske forutsetninger.

– En viktig ting å huske på er at en helt utrent person vil ha akkurat de samme utfordringene som en trent person. Det stopper opp for trente personer også, sier Lasse.

Trening for nybegynnere

Lasse, så hvor ofte burde man trene i en Tuftepark?

– Her blir svaret litt to-delt. Noen sverger til Tufteparken, og har dette som eneste treningsform, mens for de fleste blir det et supplement til annen trening, enten det er gåtur, skitur, styrketrening eller hva det måtte være. Til disse vil jeg si: “Gå så ofte at du ikke går lei!”.

Lasse Tufte nevner noen fine øvelser for dem som er helt nye i Tufteparken:

Tåhev i ribbevegg. Øvelsen gir minimalt med belastning. Når man har prøvd dette noen ganger kan man bruke strikker for ekstra motstand.

Opptrekk i trippel lav stativ: Trekk overkroppen opp til stangen til den treffer brystet.

Gå på Tufteparken.no og finn din nærmeste Tuftepark!

Push-ups i trippel lav stativ: Plasser beina på bakken og ta push-up ned til en stang. For å utfordre seg selv litt ekstra kan man fra høyeste til laveste stang gjør man

Sit-ups: Sett deg opp på en stang, og lås føttene i den andre stangen ved å presse oversiden av vristen mot stangen. Len deg så langt tilbake som du klarer, ved å stramme mage- og kjernemuskulatur, og kom så tilbake til startposisjonen

Ifølge Lasse er apparatene i Tufteparken i stor grad intuitive, men det er også instruksjonsskilt på hvert apparat. Du kan også bruke qr-koder som kan skannes for å få tilgang til en øvelsesdatabase som er relatert til det apparatet som ble skannet. Alt dette helt gratis naturligvis.

Lykke til med utetreningen:)

Powered by Labrador CMS