La det spire og gro på kjøkkenbenken i vår.

Spirer er proppfulle av gode næringsstoffer, og er et superdigg, knasende sprøtt tilskudd på brødskiva, knekkebrødet, til ost og kjeks, i supper og salater. Er du hekta på grønne smoothies bør du absolutt sørge for å ha noen never spirer i blenderen.

Spirer inneholder masse vitaminer, spesielt C og E-vitaminer og betakaroten, som alle er sterke antioksidanter. Det samme er fytokjemikalier. I tillegg får du i deg en god dose proteiner og mineraler når du spiser spirer.

En annen finurlig ting som skjer når du får i deg spirer, er at de inneholder planteenzymer som gjør både proteiner, vitaminer og mineraler lettere tilgjengelig for kroppen vår. Ja, faktisk inneholder spirer hundre ganger så mye av disse enzymene som både frukt og grønnsaker, så det du spiser er rett og slett en liten – og utrolig velsmakende –  næringsbombe.

Å spire selv er kjempeenkelt. Du trenger bare frø, linser eller bønner, vann, lys og luft. Du kan dyrke flere forskjellige typer, og alle har ulik smak. Alfalfaspirer er milde på smak, mens reddikspirer er litt sterkere og passer godt som krydder. Etter 3-4 dager har du dine egne spirer du kan klippe av og drysse over maten, eller bruke som en næringsrik ingrediens.

Du kan dyrke spirer i glass, på brett og i boks. Vil du gjøre det litt mer avansert, kan du kjøpe deg en spiremaskin. En gledelig nyhet er at til og med Ikea har fattet interesse for spirer, og selger spirebrett av keramikk. Ganske dekorativt på kjøkkenbenken.

Slik dyrker du dine egne spirer på glass

  • Kjøp frø på nettet, for eksempel fra The Organic Gardening Catalogue eller fra Sproutpeople.org Du kan også spire frø, erter og bønner du kjøper i dagligvarebutikken, som for eksempel mungbønner, kikerter og grønne, tørkede erter.
  • Ta to spiseskjeer frø, bønner eller erter og legg i vann i 12 timer i et stort syltetøyglass med lokk på. Vannet skal stå dobbelt så høyt i glasset som frøene. Spirene trenger luft, så ikke sett på lokket. Etter 12 timer heller du av vannet gjennom en sikt du plasserer i åpningen av glasset. Frøene skal ligge igjen i glasset. Du kan også feste et stykke tynt stoff, som sylteklede over åpningen og skylle gjennom det. Da kan du helle nytt vann på glasset gjennom kledet. Skyll godt.
  • La frøene stå i naturlig, indirekte lys på et lunt sted, og skyll med vann to ganger om dagen. Hell av vannet hver gang. Legg gjerne glasset ned og vend litt på det slik at spirene ikke ligger oppå hverandre, men er fint spredd utover.