Kunne du tenke deg flere kjøttfrie måltider i uka?

Undersøkelser viser at flere og flere av oss dropper kjøttet, enten helt, eller flere ganger i uka. I følge en rapport fra yougov.no spiser 4 av 5 nordmenn minst ett måltid uten kjøtt eller fisk i uka.

I forhold til å gå ned i vekt, trenger det ikke være lettere om du dropper kjøtt eller fisk. Det er fullt mulig å få i seg mengder av kalorier i vegetarmat. Derfor er det like viktig å tenke hvordan du tilbereder maten og hva måltidet inneholder når du skal kutte ut kjøtt og/eller fisk.

Når det er sagt, er det også påvist at et sunt og variert vegetarkosthold er forbundet med lavere risiko for overvekt, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft.

Et godt sammensatt vegetarkosthold inneholder både korn og fullkornsprodukter, bønner, linser, erter, soyaprodukter, grønnsaker, frukt, bær, nøtter, frø og planteoljer, som gir nok av alle næringsstoffer. Det eneste du må sørge for i tillegg, er tilskudd av vitamin D.

Hvilke vitaminer og mineraler du bør ha spesielt fokus på med et vegetarisk kosthold kan du lese mer om på matportalen.no.

Men hvorfor skal vi velge flere kjøttfrie dager?

Det finnes ulike grunner til at mange av oss velger å spise mindre eller ingen animalske produkter. Det kan være av miljøhensyn, dyrevelferd, eller fordi vi tror det er bedre for helsa vår å la være. Eller alle nevnte grunner.

Uansett hvilke grunner du har, anbefaler jeg deg at du setter deg litt inn i hvordan du kan lage spennende retter uten kjøtt. Hvis man bare kutter ut kjøttstykket på tallerkenen kan det bli litt ensidig og stusslig, men hvis du ser litt på oppskrifter og lar deg inspirere av alt det gode du for eksempel kan lage av bønner og linser, eller alle de fantastiske grønnsaksbaserte suppene du kan tilberede som fullverdige måltider, da blir det straks mye mer spennende. På greteroede.no finner du nydelig oppskrift på løkpai, spenndene oppskrift på linseburger med fetaost og couscoussalat og flere veggisoppskrifter kommer!

Det er også overraskende lett å lage vegetarisk utgave av mange helgefavoritter som tortilla, taco, pasta og pizza.  Selv har jeg veldig sansen for boka til Maj-Britt Aagaard: “Kjøttfri mandag”. I tillegg er jeg også en fan av TV kokken Simon Rimmer og hans bok: “The accidental vegetarian”. Denne får du kjøpt på nettet. Etter at Jamie Oliver ble mer opptatt av helse, har også han masse fine oppskrifter på nettsiden sin: jamieoliver.com.

I denne linken kan du i tillegg finne noen av de beste veggisbloggene. Min favoritt er Naturally Ella.

En annen side jeg elsker er Recipes for Health av Martha Rose Shulman i New York Times Magazine. Den må du bare sjekke ut. Martha lager retter du ikke engang tenker