Uansett om du skal opp eller ned i vekt, så er det smart å bli kjent med sin egen energibalanse. For visste du at et av de statlige kostrådene er å være i energibalanse?

Spiser du like mye som du forbrenner i løpet av en dag, så er du i energibalanse og vekten vil holde seg stabil. Er du innenfor normalvekt vil du i tillegg unngå risko for fremtidig dårlig helse.

Din kropp har et fininnstillt maskineri som fungerer best når du gir den drivstoff som matcher med forbruket. Det er likevel nokså vanlig å bli usikker på om kroppen din yter til sitt optimale.

Hvor mye energi trenger egentlig kroppen din?

Menneskekroppen trenger daglig tilførsel av energi for å kunne opprettholde alle livsnødvendige reaksjoner i kroppen. Kroppens celler trenger næringsstoffer fra mat og drikke i form av karbohydrater, fett og protein for å få dekket det daglige energibehovet.

Energi måles vanligvis i kilokalorier/kalorier (kcal) eller kilojouel (kJ). 1 kcal = 4,2kJ

Energibehovet varierer fra person til person basert på fysiologiske faktorer som alder, kjønn, høyde, vekt og hvor fysisk aktiv du er. I Roede bruker vi Mifflins formel for å først beregne hvilestoffskiftet, forbrenning som skjer uten bevegelse. Deretter legger vi til hverdagsaktivitetsfaktor og legger til ekstra trening.

Totalt utgjør dette et viktig utgangspunkt når vi skal vurdere videre om du er i energibalanse eller ikke.

Prøv 14 dager gullmedlemskap for kun kr 1,- på Roede.com og regn ut ditt energibehov du også!

Legg inn fysiske data om deg selv i Roede-appen, og vi hjelper deg med en energianbefaling for å komme i en sunn energibalanse!

Tom for energi?

Har du tenkt over hvilken respons kroppen din har dersom du spiser for mye eller lite?
Kan du kjenne at du er i balanse?

Det er flere måter å finne ut om du er i energibalanse eller ikke. Du kan ved for lite inntak mat og drikke kjenne en tydelig endring i energinivå hvor du blir slapp, får lettere hodepine og/eller er svimmel. Spiser du for mye kan du bli unormalt utmattet eller stinn. Dette skjer fordi fordøyelsen blir overbelastet og må jobbe unødvendig mye for å omgjøre og lagre overskuddsenergi i fettvev.

Ubehaget kan altså komme både ved at kroppen får i seg for mye og for lite mat. Energitap alene er derfor en svak indikator på energiubalanse uten andre parametere.

Ikke kjør kroppen tom for drivstoff. Da vil du få deg en unødvendig stans i "maskineriet"

Ikke kjør kroppen tom for drivstoff. Da vil du få deg en unødvendig stans i “maskineriet”

Hold normalvekten ved å være i energibalanse!

De mest konkrete metodene for å følge med på egen energibalansen er ved bruk av kroppsmasse i  kroppsvekt eller ved å sjekke midjemålets omkrets med målebånd.

En normal kroppsvekt som opprettholdes over tid vil være forebyggende mot fremtidig fredme og redusere risikoen for å utvikle livsstilssykdommer. For å vurdere normalvekt brukes BMI (Body Mass Index), også kalt kroppsmasseindeks, som sier noe om helserisko knyttet til økende vekt. Går du opp eller ned i vekt, vil du skjønne at energibalansen er skjev. For barn og ungdom under 18år finnes en egen utregning av BMI med andre faktorer.

For å vite om du er innenfor “normalen” – ta en test med vår BMI-kalkulator!

Midjemålet like viktig som vekt

Det er ikke bestandig slik at en forhøyet BMI alene viser en reell overvekt. Dersom fettprosenten er lav, og muskelmassen høy, så vil en BMI-kalkyle det noen ganger slå feil ut. Måler du derfor i tillegg midjemålet vil du få en bedre status på om du er i en helserisko eller innenfor en friskmeldt normal.

Les også: Våre retningslinjer for midjemål, og andre helseparametere

Et variert og fargerikt kosthold bidrar til å tilføre kroppen nødvendige næringsstoffer

Kvalitet på kostholdet avgjørede for sunnheten

I Roede har det aldri handlet om antall kilo opp eller ned, men om langvarig og positivt overskudd og matglede. Det er derfor viktig å understreke  at det ikke kun er vekt som er ensbetydende med god helse. Det er avgjørende at maten du spiser inneholder tilstrekkelig med næringsstoffer, i form av vitaminer og mineraler som kroppen din trenger. Dette får du ved å følge Roedes anbefalinger til sammensatt kosthold. Vi baserer våre råd på de statlige kostrådene.

Sjekk om du får i deg tilstrekkelig med næringstoffer i vår egen Roede-app, og sjekk kvaliteten på kostholdet med vår “kostholdscore”!

Energitetthet i maten

For å opprettholde en normal vekt eller gjennomføre en smart vektreduksjon, så oppfordrer vi til å bli kjent med sammensetningen av kostholdet ditt. Start gjerne med å legge merke til energitettheten i maten du velger.

Energitetthet i mat beskriver hvor mye energi som er i produktet per 100g.  Matvarer med opp til 125 kcal per 100g regnes som lav energitetthet, mens matvarer med mer enn 275kcal faller under gruppen høy energittet.

Et av våre tips i Roede-metoden er å kutte ned på inntaket av brus, godteri, snacks, kaker og fastfood. Dette er matvarer med høy energitetthet, som da gir mye energi i hver bit men inneholder ingen til lite næringsstoffer som kroppen trenger. Produktene er gjerne rike på mettet fett og raffinert sukker uten videre å tilføre kroppen noe annen næring i tillegg. Vi kaller de derfor “tomme kalorier”. Velg heller mat med noe lavere energitetthet eller moderate mengder av matvarer med både høy næringstettethet og energitetthet. Eksempelvis avocado, nøtter, fet fisk osv.

Kvalitet på kostholdet avgjørede for sunnheten

Velvære eller trivsel er gevinsten ved å være i energibalanse og velge et næringsrikt kosthold. Vi håper derfor du spiller på lag med kroppen din og tar godt vare på ditt indre “maskineri” fremover.

Kilder: