Fire prosent av den norske befolkningen har en stoffskiftesykdom, og som alle andre, får de også høre at trening er veldig bra for kroppen og helsa. Det forbedrer kroppens funksjoner, det er bra for hjernen og det styrker hjertet og blodgjennomstrømningen, for å nevne noen.

Når kroppen fungerer og overskuddet er der, vil de aller fleste av oss klare å komme oss ut. Men slik er det ikke alltid for dem med en stoffskiftesykdom. For selv om blodprøvene er bra, kan de likevel være såpass dårlige at trening ikke er mulig. Eller de kan bli dårligere av å trene.

Kvinne løper i trapper

For mange med stoffskiftesykdom vil det ikke være hensiktsmessig å kjøre på med hardtrening.

Stoffskifteproblemer ved trening – Dette skjer

Når man er fysisk aktiv øker musklenes behov for oksygen, og behovet vil øke raskt om man tar i skikkelig. Hos dem med lav forbrenning, som ved stoffskiftesykdom, går alt mye treigere. Alle kroppens responser, kjemiske signaler og produksjon av ulike stoffer, skjer langsommere enn i friske kropper. Derfor er det ikke uvanlig at stoffskiftepasienter opplever at de mister energi når de er fysisk aktive. Spesielt for de som bruker Levaxin.

Men ikke bare det: Når man trener river man ned muskelfibre. Etter treningen bygger kroppen opp igjen disse muskelfibrene og slenger gjerne på litt ekstra. Slik kan muskler gradvis bli større. For de som har sykdomstilstander der kroppen har kroniske eller langvarige problemer med å restituere seg, kan trening faktisk føre til at man mister muskelmasse uten at man klarer å bygge den opp igjen. Dermed vil man få mer fettvev og mindre muskelmasse, og stoffskiftet vil da som regel automatisk gå ned.

Muskelsvakhet er derfor også et vanlig symptom hos dem med stoffskiftesykdom. Og trener man uten at sykdommen er behandlet optimalt, kan det bli vanskelig både å gjennomføre treningsøkten, samt å restituere seg.

Kroppstemperaturen er også dårligere regulert hos dem med stoffskiftesykdom, og ofte har de en overfølsomhet overfor varme og kulde under trening, og kroppen bruker lang tid å regulere seg tilbake til normal kroppstemperatur etter trening.

Les også: Vektreduksjon ved lavt stoffskifte.