Googles mest søkte slankekurer

Det har helt sikkert hendt deg også: Du har fått vite om en slankekur eller om en diett fra en venninne – eller lest om den i media, og så har du Googlet den for å få mer informasjon. Og siden du leser denne artikkelen på Roede-magasinet, kan det godt hende at du en gang i tiden har gjort et Google-søk på «Roede».

Kosthold og ernæring er alltid et hett tema, enten man vil ned i vekt eller man ønsker en sunnere livsstil.

Hvert år er det ulike dietter som kommer og går, og nå har Google nylig presentert hvilke dietter som var mest Googlet i året som gikk.

Noe av det vi Googler er kosthold som er i tråd med de offisielle anbefalingene, og det som vi tror på i Roede, mens dessverre Googles det hovedsaklig om kosthold og dietter som er, unnskyld at jeg sier det, helt utpå viddene. Og da spør jeg meg selv: Hvorfor skal vi gjøre det så utrolig vanskelig og komplisert for oss selv?

Det er en stor sannhet i at det enkle ofte er det beste.

Vanlig mat duger!

Fra Middelhavet til ketose

La meg ta det positive først:

Heldigvis Googler vi fortsatt dietter og kosthold som det finnes mye bra vitenskapelig dokumentasjon på, som Middelhavskost. Her legges det stor vekt på inntak av frukt, grønnsaker, fullkorn, belgfrukter, samt sunt fett fra olivenolje, sjømat og valnøtter. Det er gjort mye forskning på denne kosten, og den viser at hvis man sverger til Middelhavsdietten kan man redusere risikoen for å utvikle en rekke tilstander, som blant annet hjertesykdom og diabetes type 2. Jeg håper mange vil fortsette å Google denne kosten i 2019 også.

Den aller mest søkte dietten er imidlertid noe vi ikke har troen på, nemlig ketodietten. Målet med dietten er å kutte såpass ned på karbohydrater at kroppen kommer i såkalt “ketose”, som betyr at den forbrenner fett istedenfor karbohydrater, som fører til vekttap. De som sverger til denne dietten har ofte et høyt inntak av fett, som bacon, smør og ost. I kortere perioder er det ikke farlig å være i ketose om man ellers er frisk, men hvilke langtidseffekter det kan få, er ikke kjent. Men vi vet at vi bør begrense inntaket av mettet fett… både med tanke på helsen, og ikke minst, med tanke på miljøet.

Flere kjente og ukjente dietter

På listen over Googles mest søkte dietter presenteres det videre både kjente og helt ukjente dietter. Av kjente kan fasting og lavFODMAP nevnes. Mer og mer forskning viser nå at fasting kan være en fin strategi for å gå ned i vekt. I en stor norsk studie som undersøkte 5:2-dietten, var vektreduksjonen og helseeffekten den samme, enten deltakere gikk på 5:2-dietten eller gikk ned i vekt med jevn energireduksjon. Begge vektreduksjonsmetodene hadde samme effekt på risiko for hjerte- og karsykdom og diabetes type 2. Selv om vi i Roede ikke anbefaler fasting som det viktigste tiltaket for å gå ned i vekt, kan det absolutt fungere som et nytt og viktig verktøy i en vektreduksjonsprosess. For eksempel ved at man spiser litt mindre dagen etter man har inntatt mye energi.

Nei, da tror jeg jaggu meg at jeg hadde gått for Roede-metoden…!

LavFODMAP-kost er også en evidensbasert diett som har vist symptomlindring hos cirka 75 % av pasienter med mage- og tarmproblemtatikk. Forkortelsen FODMAP betegner flere typer karbohydrater som er tungt fordøyelige og som kan skape problemer i tarmen, og dietten går ut på å begrense inntaket av slike karbohydrater. Dette kan være en krevende diett, i alle fall til å begynne med, og det er ikke en slankekur for hvem som helst, tenker jeg. Men kost for dem med sensitive mager, ja absolutt!

Av dietter jeg ikke er kjent med kan Dr. Gundry diet, Dubrow diet og Noom diet nevnes. Jeg skal ikke gå i detalj på alle disse diettene, men det de har til felles er at det er dårlig med vitenskapelig dokumentasjon på at de faktisk fungerer. Diettene baserer seg på fasting, å følge en app eller å innta erstatningsprodukter. Altså ting vi er kjent med fra før. Eller “same shit, new rapping”, som jeg liker å beskrive det.

Er det virkelig mulig?

Men det er en diett som virkelig pekte seg ut i Google-oversikten. Og jeg tenkte: “Er det virkelig mulig å gjøre det SÅ komplisert!”. Her snakker vi om The Sheperd’s diet. Dette er et slankeprogram med et kristent syn. Dietten baserer seg på et 7-trinns system der man lærer å spise sunt ved å se på de syv dødssynder i Bibelen. Målet er å forandre måten individet tenker på mat. Og når man blir usikker, skal man bare spørre: “Hva ville Jesus ha spist?”.

Enklere, mer effektiv, mer gjennomførbar – og med resultater som varer!

Powered by Labrador CMS