Ett søk på nettet gir deg svaret: Kaffe forlenger livet. Et nytt søk gir deg dette svaret: Kaffe forkorter livet. Hva er sant, og hva skal du tro? I slutten av denne artikkelen får du et godt forslag. Hva vil du helst mene?

Hvis du er imot kaffe, trenger du ikke bruke lang tid på å finne argumenter på nettet: Kaffe kan være årsaken til revmatiske sykdommer, cyster i kvinnebryst, redusert fruktbarhet, spontanabort, allergi, hjertekrampe, hetetokter, redusert kollagenproduksjon, håravfall, grønn stær, angst og depresjon. Alt du nettopp leste er basert på forskning. Men hvis du misliker disse resultatene og blir bekymret, kan du lese neste avsnitt.

Vil du heller mene at kaffe er sunt?

Det er like kjapt å finne støtte i forskning for dette. Kaffe reduserer muskelsmerter etter trening, øker kroppens fiberopptak, beskytter mot skrumplever, reduserer risikoen for diabetes, Alzheimer, Parkinson, tykktarmskreft, MS, angst og depresjon.

frokost på bordet med bagels og kaffe

Får man høyt blodtrykk av kaffe, eller ikke?

En studie er ikke nok

All forskning er ikke like god, og det er heller ikke slik at vitenskapelige studier alltid fører til en korrekt fremstilling av virkeligheten. Å drive med forskning handler ikke bare om å finne «svaret», det handler like mye om å finne ut om de svarene vi har, fortsatt gjelder. I det neste avsnittet finner du ut litt mer om hvorfor det finnes så mange forskjellige svar når det gjelder kaffe.

Får man høyt blodtrykk av kaffe, eller ikke?

Stort sett alle leger og sykepleiere i hele verden anbefaler at man ikke drikker kaffe før man måler blodtrykket, fordi kaffe får blodtrykket til å stige. Samtidig finnes det forskning som viser at blodtrykket ikke stiger av kaffe. Amerikanske og sveitsiske forskere bestemte seg for å undersøke dette nærmere. De valgte ut en gruppe på femten deltagere, som verken hadde høyt blodtrykk eller foreldre med høyt blodtrykk, og som heller ikke var røykere. Seks av dem var moderate kaffedrikkere. Ni drakk ikke kaffe i det hele tatt. Undersøkelsen ble gjennomført ved at alle deltakerne møtte opp flere ganger.

En gang fikk de en trippel espresso, en annen gang fikk de 250 mg koffein intravenøst, så fikk de en trippel espresso uten koffein, og for å gjøre undersøkelsen enda sikrere, måtte deltagerne også møte opp én gang hvor alle fikk 250 mg saltvann intravenøst, men ble fortalt at det var koffein. Etter hver gang målte forskerne koffeininnholdet i blodet og blodtrykket. Da deltagerne fikk en trippel espresso, steg blodtrykket hos de som ikke drakk kaffe, men ikke hos kaffedrikkerne. Da de ga koffein intravenøst, steg blodtrykket mindre, men nå steg det også hos kaffedrikkerne. Da de så ga deltagerne koffeinfri espresso, fikk forskerne seg en overraskelse. For også nå steg blodtrykket hos de som ikke var vant til kaffe!

Les også: Stress ned blodtrykket med 9 enkle råd.

Folkehelseinstituttet sier dette: Fire kopper kaffe om dagen er trygt!

Koffeinfri kaffe øker også blodtrykket

For det første fikk de bekreftet noe de visste fra før av, at koffein får blodtrykket til å stige. For det andre fortalte denne studien at hvis du ikke er vant til kaffe, så stiger blodtrykket – uansett om kaffen er med eller uten koffein. For det tredje fikk de bekreftet noe annen forskning også har vist, nemlig at kaffedrikkere utvikler toleranse mot kaffe. Og for det fjerde lærte de at det må forskes mer.

Kaffe består av mer enn hundre komplekse substanser, som det rett og slett er forsket for lite på. Undersøkelsen kan kanskje også gi en forklaring på hvorfor det er så mange sprikende resultater i den forskningen som blir gjennomført på kaffe.

Husk at den kaffekoppen du drikker ikke trenger være den samme som den som var med i forskningsprosjektet. Kaffebønder er forskjellige, kaffebønner er forskjellige, og måten bønnene brennes på er forskjellig. Dessuten er kaffe både kokekaffe, filterkaffe, pulverkaffe og kaffebarkaffe. Og vi har rett og slett ikke alle svarene ennå.

Vet man i det hele tatt noe sikkert om hva som er sunt og usunt?

Ja, det er svært mange ting vi kan være helt sikre på. For eksempel at røyking, høyt blodtrykk og overvekt er både usunt og farlig.

Stort ansvar

Roede er den aktøren i Norge som hjelper flest nordmenn til å få nye, sunne kostholdsvaner. Men for at vi skal kunne gjøre dette på en god måte, MÅ vi vite hva som er sunt og usunt, sant og usant. Derfor forholder vi oss bare til de kostrådene som kommer fra myndighetene.

Helsedirektoratets kostråd er basert på systematiske kunnskaps-oppsummeringer av forskning. Dette er et eget fag, og i praksis betyr dette at noen av landets ledende forskere, leger og ernæringsfysiologer gjennomgår all anerkjent forskning som gjøres i verden og sammenholder dette med den kunnskapen man allerede har. Dessuten tar de hensyn til helsetilstanden i befolkningen og nordmenns spisevaner, før de eventuelt justerer kostrådene. Dette gjør de for at du skal være helt trygg på at rådene er sunne og sanne.

Så er kaffe sunt?

Som du sikkert forstår har Roede ingen sterke meninger om kaffe, bortsett fra disse: Helsedirektoratet sa i 2017 at filterkaffe er sunnere for kolesterolet, og Folkehelseinstituttet sier dette: Fire kopper kaffe om dagen er trygt. Barn og gravide tåler koffein dårligere, og gravide og ammende bør være forsiktige med koffein inntaket.

Trygt råd om helse

Svært mange av oss følger ikke Helsedirektoratets kostråd. Vi spiser for lite variert kost, og vi spiser for lite fisk, fiber og grønnsaker og for mye rødt kjøtt, sukker og salt. I tillegg er vi for lite fysisk aktive. I Roede vet vi mye om hvorfor det er blitt sånn, og enda mer om hvordan du kan få til en forandring som varer.

Vil du bli sunnere?

Meld deg på et kurs nå! Du kommer til å få det til – 9 av 10 lykkes! Kors på halsen.

Finn kurs nær deg