Frukt og bær hører med i et sunt kosthold, og er et smart alternativ når du har lyst på noe søtt eller litt ekstra. De er rike på vitaminer, mineraler, kostfiber og antioksidanter. Roede-metoden anbefaler å spise 2-3 porsjoner frukt og bær hver dag.

 

Her er noen tips til hvordan du kan få i deg dine porsjoner med frukt og bær

Frukt og bær som mellommåltid
Det enkleste er ofte det beste, så hva med bare å spise en frukt eller litt bær til mellommåltid?

Med i matpakke
Skjær opp frukt og ha det lett tilgjengelig i kjøleskap, på skole eller på jobb. Roedes fruktposer er perfekt for oppskjært frukt. Når du blåser posen opp blir frukten vakuumpakket og holder seg frisk lenge. Så slipper man at eplene blir brune når man deler dem. Supert til å ta med seg!

Smoothie og juice
Smoothie og juice er en enkel måte å få i seg mye frukt og bær. Her kan man variere utrolig mye – bare fantasien setter grenser! Prøv vår gode jordbær- og mangosmoothie.

Lag sorbet av fryst frukt og bær
Dersom søtsuget skulle komme snikende, er sorbet av frukt og bær et raskt og sunt alternativ. Bruk fryst frukt eller bær og tilsett en liten skvett melk før du kjører det sammen i en food processor eller blender. Banan-softis er en kjempegod og enkel oppskrift!

Frukt og bær som dessert og snacks
Lag en sunn og mager fruktsalat til dessert. Dersom du skal kose deg litt ekstra kan du servere med litt vaniljekesam eller lett-is, som for eksempel Easy isen fra Hennig-Olsen. Eller man kan skjære opp forskjellig frukt og servere det som snacks. Hva ser vel mer innbydende ut enn et stort fruktfat?Fruktsalat_1000x650

Som topping
Bruk frukt og bær som topping til yoghurt, müsli og grøt. Havregrøt med blåbærtopping og skyr med cottage cheese og bær er fine alternativer. Det går også an å tilsette frukt i tillegg til bær, eller å bruke tørket frukt.

Bruk frukt og bær i salat og andre retter
Bruk frukt og bær i ulike retter. Slå to fluer i én smekk og lag en salat med både grønnsaker og frukt. Salaten blir ekstra frisk med noe søtt og syrlig. Et annet sunt og smakfullt tips er å ha i frosne blåbær i havregrøten ved slutten av koketiden. Da får du i deg en mettende og god grøt, proppet med antioksidanter!

Avokado_og_mangosalat_1000x650

Tåler du ikke frukt?

Voksne som reagerer på frukt, bær, grønnsaker og nøtter har ikke alltid en allergisk reaksjon, men en kryssreaksjon. Det vil si at man egentlig er allergisk mot noe annet, men kroppen reagerer også på stoffer som ligner på stoffet i det man er allergisk mot. Pollenallergi kan gi kryssreaksjoner til noen frukt, fordi de inneholder stoffer som ligner på de som er i pollen. Enkelte reagerer bare på matvarer i pollensesongen, andre gjør det hele året. Ofte tåles matvarene bedre hvis de er kokt, stekt eller skrelt