Grøt har en sentral plass i norsk mathistorie og har hatt en stor betydning i det norske kostholdet i alle tider. Det er den eldste varme retten vi kjenner i Norge. I dag er grøt mer populært enn noen gang og serveres på grøtbarer og kaféer.

Vi gir deg inspirasjon til hvordan du kan lage skikkelig god grøt som gjør magen og kroppen glad!

Helsefordeler med å spise grøt

Grøt blir hovedsakelig laget av korn, og havre, bygg, hvete og ris i form av mel eller gryn er de mest brukte i de norske grøttradisjonene. Det er en god kilde til ulike vitaminer og mineraler, antioksidanter og langsomme karbohydrater. Det er rikt på kostfiber, som i seg selv har mange helsefordeler. Blant annet vil kostfiber bidra til å opprettholde en god fordøyelse og regulerer magen, samt at det kan redusere faren for tykktarmkreft.

Det kan bidra til å opprettholde en sunn vekt da det «fyller» opp magen og gir metthetsfølelse, som gjør at du spiser passe mengde mat, og ikke for mye. Det bidrar til et stabilt blodsukker og kan forebygge diabetes type 2. I tillegg er kostfiber direkte kolesterolsenkende, da det binder med seg gallesalter og kolesterol i tarmen, og drar med en del av dette ut i avføringen. Spesielt har havre og bygg denne gunstige effekten, da de inneholder betaglukaner som er en type kostfiber som har vist seg å ha ekstra god effekt. Tre gram betaglukan per dag har vist seg å redusere både LDL- og totalkolesterol med 5-10 %. Ca. 50 gram byggryn eller 75-100 gram havregryn tilsvarer tre gram betaglukaner. Helsedirektoratet anbefaler et daglig inntak av kostfiber på 25-35 gram.

Bærekraftig å spise grøt!

Grøt er et ypperlig måltid for å fremheve norske råvarer! Grove kornprodukter er i utgangspunktet også billige og bærekraftige produkter. I Norge produserer vi både havre og bygg, så det vil være en god utnyttelse av norske ressurser å spise grøt laget på dette. Får du ikke spist opp grøten du lager, kan du oppbevare restene i en boks og spise det som et mellommåltid dagen etter enten kald eller oppvarmet. Du kan også bruke restene til både lapper, muffins, vafler, brød og rundstykker.

Det som er fint med grøt er at man kan lage så utrolig mange varianter, så det er bare å slippe fantasien løs. Hvis du vil ha noen oppskrifter å ta utgangspunkt i, kan du finne mange grøt-oppskrifter på Roede-kjøkkenet eller teste ut disse favorittene:

Steel cut havregrøt

TIPS: Denne grøten er også veldig god kald og passer perfekt som et mellommåltid. Ta den med i en liten boks, topp med blåbær og hakkede nøtter. Lettvint og supergodt!

Dette trenger du til 1 porsjon

  • 2 dl havregryn, steel cut
  • 3 dl vann
  • 3 dl lettmelk