Barna hypre av sukker….eller?

Så var tiden inne for barnebursdag igjen. Denne gangen var det 5-årsdagen til min mellomste jente. Like før de forventningsfulle jentene kom gjorde vi de siste forberedelsene på kjøkkenet; Sjokoladekaken, som for øvrig hadde hele 400 gram sukker i, samt rikelig med glasur på toppen, ble pyntet – med melis og x-antall non-stop oppå der igjen. Kall det gjerne for et sukkertårn.

Godteposene ble fylt med kjeks, vingummi-godteri, sjokolade og pastiller. Nok et herlig sammensurium av sukker. I år droppet jeg å fylle godteposen med tørket aprikos og rosiner og andre “sunne” ting, for de spiser det ikke likevel. Da hører jeg stort sett bare «mammaen til Therese, jeg liker ikke rosiner», og det ender med at jeg kaster 16 små rosinbokser og aprikoser.

Så begynte det å ringe på døren. Et par av mammaene som leverte ønsket meg «lykke til» på forskjellig måte , for «alle» vet jo hva som skjer med barn når de går i bursdag og får i seg store doser sukker. De blir overhypre og fyker rundt som små raketter rundt hele huset. De blir rett og slett helt ville med en gang de får en overdose av søtsaker.

Foreldre trodde barna fikk grønnsaker

Nå er det heldigvis slik at mange studier har klart å dokumentere at dette ikke er tilfellet. Barn blir ikke hypre at alt sukkeret de får i en bursdag (eller andre steder). I en av de nevnte studiene har man delt barn i to grupper hvor den ene gruppen fikk mat med sukker og den andre gruppen barn fikk mat med søtningsstoff. Etterpå var det ingen forskjell i hvor aktive barna var. Dette ble også godt dokumentert i serien Folkeopplysningen som gikk på NRK i fjor.

Der inviterte de 10 barn til en fest, som var helt utenom det vanlige. For det var en fest uten ett gram sukker, men med kilovis med grønnsaker. – En god ide, syntes foreldrene. Men det foreldrene ikke visste var at straks de dro fra festen ble grønnsakene byttet ut med tonnevis av søtsaker i alle varianter. Og det var ingen grenser for hvor mye barna fikk spise. Og ja, barna ble ganske gira. Men som psykolog  Jan-Ole Hesselberg sier. – Hvor gira de blir bestemmes mye mer enn av hvor mye sukker de har spist. Det kommer an på situasjonen, leken og de andre barna.

For hvis det bare er sukkeret som gjør barna så gira, bør de jo være like gira når man prøver å roe dem ned, eller? Etter barna i TV-innslaget hadde spist mengder med søtt, var det tid for lesestund. Alle barna satte seg ned og lyttet forsiktig til damen som leste boken. Ingen sa et ord. En halvtime uti denne lesestunden kom foreldrene for å hente barna. De syntes barna var «usedvanlige rolige». Og det sier vel alt..!

Vi har en forventning om å hente hypre barn

Så det er altså en myte, barn blir ikke hyperaktive av sukker. Se for deg at du henter barnet ditt i en bursdag. Har du en kjempeforventning om at barnet ditt skal være hyperaktivt? Trolig, og det er her det ligger. I studier ser man denne forventningseffekten. Hvis mamma tror at sukker vil gjøre barnet mer aktiv, ser hun datteren sin gjerne som mer aktiv – altså hun har en forventning.

I bursdagen til datteren min hadde vi danseleken, flasketuten peker på, vi sang hurra for deg og vi hadde skattejakt. Jentene var aktive og de giret hverandre opp. Klart de var nokså i hundre da foreldrene kom og hentet dem, men det hadde de nok også vært om jeg hadde byttet ut prinsesse sjokoladekaken med et prinsessetårn av grønnsaker. Tenk så kult det hadde sett ut!

Nå prøver jeg på ingen måte å si at det bare er å kjøre på med sukker i bursdager fordi de blir ikke hypre av det likevel. Nei, for mye sukker er og blir ikke sunt, men en utskeielse i ny og ne fortjener vi alle!

Og for at hun “mammaen som jobber i fagavdelingen i Grete Roede” ikke skulle få et ekstremt dårlig rykte på seg, serverte jeg også masse vannmelon – og det gled faktisk ned på høykant. Dèt og!

Powered by Labrador CMS