Visste du at vinteren faktisk er en knallfin tid for utetrening og en god forlengelse av løpesesongen? Ikke enig?

Kanskje det føles litt tungt å skulle komme seg ut en kald og mørk vinterkveld som en av ukens treningsøkter. Du er nok ikke alene om å tenke slik. Likevel er det fullt mulig å tråkke ut av komfortsonen, og inn i en friskere og sprekere hverdag, også om vinteren!

Vi trosser vær og setter nye mål

Det er ikke noe hemmelighet at vinterføre med snø, slaps, is og mørkere kvelder gir en høyere terskel for å gjennomføre de faste treningsrutinene. Men dersom vi justerer litt på bekledning, og ikke minst tilegner oss litt tilpasset kunnskap, kan utendørs trening om vinteren bli knallbra.  Noen korte økter i uken kan nemlig være svært effektiv for å beholde eller øke den fysiske formen! Vi har tipsene som gjør det litt morsommere, og ikke minst enklere å få til gode kvalitetsøkter selv om det er vinter og litt kaldt.

Lag på lag med klær er smart for å lett justere temperaturen i kulda

Kle deg etter været

Ull er bestandig smart å ha på innerst ettersom det ikke føles like kaldt når du svetter. Isolasjon er jo stikkordet for å ikke bli kald. Velg deretter et isolerende mellomlag (fleece/tynn ull) og deretter en vindtett jakke eller tynn boblejakke som holder vær og vind vekke. Velg samme på beina, og tenk på at det skal være godt å bevege seg i.

Om du skal gå en tur vil det kreve mer tøy enn dersom du jogger/løper/går fort på ski. Tipset er derfor å kle seg noe mindre enn hva temperaturen viser dersom du øker tempoet. Du vil da nemlig produsere mye varme og fortere kunne kjenne at du har på for mye tøy. Alternativt åpner du litt opp på jakke underveis i økten. For løping/jogging kan du altså tenke at det er 5-10 grader varmere utendørs før du starter, for å veie opp for varmeproduksjonen din.

Husk hals, votter/hansker, lue/pannebånd, samt gode sokker for å holde på varmen.

Har du pauser underveis i økten, ha med tørt skift og bytt om innerst. Da unngår du å fryse, og kan fortsette etter pausen med samme komfort som når du startet.

Bruk piggsko eller brodder

Mange blir usikre på underlaget. Er det isete kan det være betryggende å ha joggesko med pigger, eller investere i noen brodder som kan brukes til både gange/løping. Her finnes det mye å velge i. Det er også mulig å levere inn vanlige joggesko i enkelte sportsputikker, og få de pigget opp. Sørg uansett for å oppbevare skoene dine innendørs, da støtdempende skum i sko fort blir litt hardere i kaldt vær. Pass derfor på ikke å bli stående i kald snø for lenge av gangen, men hold deg i aktivitet.

Det er ekstra god trening å løpe/gå på snø og is, da dette er tyngre og kan virke mer positivt for hjertet, lunger og muskulatur. Tenk derfor neste gang du sklir rundt på snø/is at dette gjør noe godt for din indre