Mange lurer på hvilken vintype man bør velge for å spare kalorier. Nå viser det seg at det kanskje ikke er forskjellen i kaloriene i vin som er det mest avgjørende, men det at alkohol i seg selv øker appetitten.  

Kalorier å spare

Det er kalorier å spare på å velge en vin med færre karbohydrater, men i praksis vil det for de fleste ikke ha noen stor betydning, fordi alkohol ikke er noe vi drikker mengder av i hverdagen. Forskjellen mellom et glass vanlig vin og et glass vin med færre karbohydrater er ca 10 kcal. Det er selve alkoholen som bidrar med de fleste kaloriene i vinglasset.

Les også: Kalorismart vin

 

Alkohol øker appetitten

En studie har vist at det er holdepunkter for at periodisk inntak av moderat store alkoholmengder hos mennesker har en sammenheng med fedme, i motsetning til et jevnere inntak av samme mengde alkohol over tid.

Studien, som er av høy kvalitet, viser at etanol øker matinntaket hos mus på en doseavhengig måte, ved å stimulere celler som påvirker sultsignal i hjernen. Disse cellene finnes også i hjernen hos mennesker.

Les mer om studien i tidsskiftet Den Norske Legeforening.

Alt med måte

Så da er konklusjonen; alt med måte. Du sparer noen kalorier på å velge en vin med færre karbohydrater, men sett i sammenheng med mengdene du drikker, er det sannsynligvis ikke så avgjørende for kaloriregnskapet ditt.

Vær heller obs på hvilken mengde alkohol som gjør at du spiser mer og avpass inntaket deretter.